Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева предупреди на икономически форум в Саудитска Арабия, че войната между Израел и ХАМАС вече оказва влияние върху икономиките в Близкия изток и може да доведе до дългосрочни икономически щети, предава CNN.

"Това, което виждаме, е повече нерви в света, който вече e тревожен. И на хоризонта, който и без това е пълен с облаци, ще се появи още един тъмен облак“.

Георгиева заяви на конференцията, че Фондът е загрижен на първо място за "трагичната загуба на живот“, като добави, че е също така загрижен за "унищожаването и намаляването на икономическата активност“, като например деца, които не ходят на училище и въздействието върху съседните страни, които са зависими от туризма.

Георгиева също така предупреди инвеститорите да очакват лихвените проценти да останат високи, като каза пред Quest: "Прекарахме последните 20 години, живеейки честно казано по отношение на лихвените проценти, във фантазия. Как можете да имате лихвени проценти на нула или дори на отрицателна територия и все още да създавате спестявания и капацитет за функциониране? Всъщност [ще бъде] нормално лихвените проценти да са на положителна територия – проблемът е, че това се случи твърде бързо и скокът е твърде висок“.

На забележка, че това е искане на МВФ, Георгиева отговори: "Не сме развълнувани от преминаването от 0 до 5 [процента] толкова бързо – но ние сме там. И така, сега сме там, нашият призив към всички е – закопчайте коланите. Трябва да приемете, че лихвените проценти са тук, за да останат за по-дълго“.