Алекс Ринс ще пропусне Гран При на Тайланд в MotoGP тази седмица, тъй като ще претърпи операция на десния крак, който бе контузен по-рано през сезона.

Испанeцът от LCR Хонда получи счупвания на тибията и фибулата в десния си крак при падане по време на спринта за Гран При на Италия в началото на юни. След тези тежки травми той пропусна 7 пълни състезателни уикенда преди да опита да се завърне по време на Гран При на Япония преди месец.

Ринс участва само в петъчните тренировки на "Мотеги“ преди да се оттегли от състезателния уикенд. Испанецът участва в целия уикенд за Голямата награда на Индонезия, където завърши 18-и в спринта и 9-и в основното състезание.

В Австралия миналата седмица Ринс отново бе принуден да прекрати участието си след петъчните тренировки заради болки в десния крак. Заради тях той се върна в Испания, където по-рано днес са му направили прегледи в Мадрид. След тях е било решено да му бъде направена нова операция.

"Щастлив съм след визитата при доктора днес. Контузията продължава да търпи позитивна еволюция. Установихме причината за болките и ще претърпя дребна операция, за да я намалим. Няма да участвам в Гран При на Тайланд, но ще продължа да работя към пълното си възстановяване“, написа той в Туитър.

Отсъствието му от Гран При на Тайланд означава, че и този уикенд феновете на MotoGP няма да видят всички титулярни пилоти в кралския клас заедно на стартовата решетка. Това още не се е случвало през тази година, независимо дали става дума за спринт или основно състезание.

Пропуснати надпревари през тази година заради контузии освен Ринс имат още Пол Еспаргаро, Енеа Бастианини, Марк Маркес, Мигел Оливейра, Жоан Мир, Раул Фернандес, Лука Марини и Алекс Маркес. Франческо Баная започна състезанието в Каталуня, но не се включи в рестарта след падането си в първата обиколка, при което бе прегазен от Брад Биндър.

LCR Хонда още не са обявили дали Ринс ще бъде заменен този уикенд. Според правилникът екипът не е длъжен да използва резервен пилот на "Бурирам“. Ако LCR Хонда все пак реши да използва такъв, то това почти сигурно ще е Щефан Брадъл, който кара вместо Ринс в Нидерландия, Индия и Япония. Във Великобритания, Австрия и Каталуния мястото на Ринс бе заето от Икер Лекуона, но той няма да може да кара в Тайланд, тъй като ще е на "Херес“, където ще участва в последния кръг за сезона в Световния супербайк шампионат.