Министърът на външните работи на Израел Ели Коен обяви, че няма да се срещне с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, след като португалецът разкритикува бомбардировките на Израел над Ивицата Газа, предава американският телевизионен канал CNN.

"Няма да се срещам с генералния секретар на ООН. След клането на 7 октомври няма място за балансиран подход. ХАМАС трябва да бъде изтрит от лицето на планетата!“, написа Коен написа в публикация в социалните мрежи.

Обръщайки се към присъстващите в залата на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк, Гутериш каза, че е "дълбоко загрижен за явните нарушения на международното хуманитарно право, на които сме свидетели в Газа“.

"Защитата на цивилни не означава да наредим на повече от един милион души да се евакуират на юг, където няма подслон, храна, вода, лекарства и гориво – и след това да продължим да бомбардираме самия юг“, отбеляза Гутериш.

"Нека бъда ясен: никоя страна във въоръжен конфликт не е над международното хуманитарно право“, добави той.

Коен, който също присъстваше в залата, отговори на Гутериш: "В кой свят живеете? Определено това не е нашият свят“.

Израелският посланик в ООН Гилад Ердан призова Гутериш "незабавно да подаде оставка“ след изказването си. В социалните мрежи Ердан написа, че Гутериш "не е годен да ръководи ООН“.