Жалбата на Симона Халеп срещу решението на Агенцията за борбата с допинга към Международната федерация по тенис (ITIA) да я лиши от състезателни права за 4 години заради нарушение на антидопинговите правила, бе регистрирана от Спортния арбитражен съд (КАС).

На 12 септември ITIA обяви 4-годишното наказание на румънката. Дисквалификацията ѝ започва със задна дата от 7 октомври 2022-а и ще продължи до 6 октомври 2026 година.

"Арбитражното производство в КАС започна. В съответствие с кодекса на поведение страните обменят писмени становища и се сформира арбитражен състав, който да вземе решение по този въпрос", се казва в съобщението от Лозана.

Малки следи от забранено вещество в тялото на тенисистката бяха открити при допинг тест от 29 август миналата година. ITIA спря временно правата на Халеп на 21 октомври 2022 година. В пробата ѝ е открит "роксадустат", който е включен в списъка на забранените субстанции от Световната антидопингова агенция (WADA). Второто обвинение е свързано с нередности в биологичния паспорт на Халеп.

31-годишната състезателка има 24 титли от турнирите на WTA на единично и една на двойки. Тя е двукратна носителка на трофеи от Големия шлем - "Ролан Гарос" (2018) и "Уимбълдън" (2019). Тя оглавяваше световната ранглиста в продължение на 64 седмици.