Географията на конфликта в Близкия изток се разширява: сред възможните участници са не само Израел и палестинските бойци, но и Ливан, Сирия, Йемен, Ирак, Иран и САЩ, пише ТАСС в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Ударите по израелска територия от Ливан се нанасят от шиитската групировка Хизбула, която подкрепя ХАМАС. На 19 октомври йеменските бунтовници хуси изстреляха ракети към Израел. Бойци на шиитските милиции също се обявиха в подкрепа на палестинците от Ивицата Газа и започнаха да обстрелват американски военни бази в Сирия и Ирак. Според администрацията на САЩ тези групи получават подкрепа от Иран. Техеран декларира, че не възнамерява да започва война, но е готов да отговори в случай на израелска агресия.

Атаки срещу американски военни бази

Бойците на шиитските групировки поискаха САЩ, които се обявиха в подкрепа на Израел, да изтеглят войските си от Ирак и други страни от Близкия изток, в противен случай базите им ще бъдат постоянно атакувани.

В понеделник бяха атакувани въздушна база в Маликия в Североизточна Сирия и американски военни бази близо до газовото находище Конико в провинция Дейр ез-Зор, в района на петролното находище Ел Омар и в Ал Шадади в южната провинция Хасака. По-рано в Ирак бяха извършени поредица от атаки, включително няколко ракети, изстреляни по военната база Айн ал-Асад в провинция Анбар.

Отговорност за нападенията пое движението "Ислямска съпротива на Ирак“

Позицията на САЩ

Вашингтон твърди, че Иран продължава да подкрепя ХАМАС и Хизбула, а също така оказва помощ на групи, атакуващи бази, в които са разположени американски войници. Според координатора по стратегически комуникации към Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби САЩ няма да пренебрегнат заплахите за своите интереси в региона. Така ръководителят на Пентагона Лойд Остин нареди да се предприемат стъпки за обезпечаване на "подходящия баланс на силите“.

Според CNN, която цитира данни от разузнавателната общност на САЩ, групите, атакуващи американските военни бази, може да увеличат мащаба на нападенията на фона на ескалацията на палестинско-израелския конфликт.

Ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ Матю Милър изрази опасения, че конфликтът може да се разпространи на територията на Ливан, откъдето шиитската групировка Хизбула обстрелва Израел. Милър добави, че Съединените щати дават да се разбере на всички враждебни към Израел страни в региона, че "си струва да променят мнението си“, тъй като затова е взето решението да се разположат две авионосни ударни групи в Източното Средиземноморие.

В същото време според The ​​Washington Post, който се позовава на източници, администрацията на САЩ се готви да евакуира стотици хиляди американски граждани от Близкия изток, ако конфликтът не може да бъде овладян.

Изявленията на Иран

Израел няма възможностите да започне регионална война в Близкия изток, заяви посланикът на Иран в Руската федерация Казем Джалали. По думите му, Израел "не може да се пребори с малката територия на Газа и малката групировка ХАМАС". Той подчерта, че Иран никога не се е застъпвал за започване на война, но в случай на израелска агресия срещу Техеран е готов да "прояви постоянство“ в конфликта.

Иранският външен министър Амир Абдолахиан заяви, че Съединените щати са изпратили съобщения най-малко два пъти с призив да не се намесват в конфликта в Ивицата Газа. Самият Абдолахян по-рано съобщи, че Иран чрез посредници е предупредил еврейската държава срещу по-нататъшен обстрел на палестинския анклав и е предупредил за заплахата от разширяване на конфликта. Ръководителят на външнополитическото ведомство отбеляза, че лидерите на ХАМАС са го уверили в готовността си за продължителна конфронтация с Израел.

Бойните действия

Израел разреши доставките на хуманитарна помощ за блокираната Ивица Газа, но боевете продължават. През деня израелските военни нанесоха над 400 удара по територията на анклава. Според тях са убити няколко командири на ХАМАС. Израел също атакува някои райони на Ливан и Сирия, а сблъсъци има и на Западния бряг.

Израелският президент Исак Херцог заяви, че Силите за отбрана на Израел сега се концентрират върху унищожаването на инфраструктурата на ХАМАС, но също така наблюдават отблизо ситуацията в Ливан. Той подчерта, че ако Хизбула въвлече Израел в конфликта, "очевидно е, че Ливан ще плати за това“. Тел Авив също предупреждава, че армията е готова да предотврати бъдещи ракетни атаки от йеменските бунтовници хуси.

Израелските войски елиминираха пет екстремистки групи през нощта, които се опитаха да извършат нападение в северната гранична зона.

Подкрепа за Израел

Френският президент Еманюел Макрон, който пристигна в Тел Авив на посещение за солидарност, предупреди различни регионални играчи, включително Иран и ливанската организация Хизбула, да не отварят нов фронт на борба срещу Израел. Той също така повдигна възможността за създаване на регионална коалиция за борба с тероризма заедно с Израел.

Макрон припомни, че съществуващата международна коалиция, водена от САЩ, се бори срещу "Ислямска държава“ и "Ал Кайда“. Според Макрон членовете на коалицията биха могли да се "борят срещу Хамас“.