Първа копка на закрит плувен комплекс в града направиха днес кметът на Шумен Любомир Христов, заместникът му и представител на фирмата изпълнител. Новото съоръжение ще е северно от настоящия общински открит басейн на бул. "Ришки проход“. Стойността на проекта е около 8,2 млн. лв. без ДДС, но по-голямата част от сумата не е осигурена.

"Гарантирани са 1,5 милиона лева, с които да се започне изграждането на новия закрит плувен басейн в Шумен. В момента правителството отделя средства за точно такива съоръжения, на едно от условията и изискванията е да има изготвен проект и обектът да е започнат", каза Христов.

При представянето на проекта за нов закрит басейн бе съобщено, че е предвидено да бъде изградена сграда, в която да има два басейна - голям и малък. Големият ще е с размери 33,3 на 25 кв. м., с максимална дълбочина два метра, с 8 коридора за плуване, подходящ за практикуване на всички плувни спортове. В него се предвижда да се провеждат тренировки и състезания по водна топка и спортно плуване. До него ще се намира и басейн, с размери 16 на 12,5 кв. м. и дълбочина от 0,85 до 1,25 метра, предназначен за деца, учебна дейност по плуване и водна рехабилитация. 

Планирано е още на покрива на сградата да се поставят слънчеви панели, които ще спомагат за отопляването на водата в басейните, както и да бъде създадена трибуна със 140 седалки за зрители. Комплексът ще разполага и с административна част, помещения за треньори, за оказване на медицинска помощ и др. До него ще има и паркинг.