Създаде се голямо напрежение през последните седмици от поредицата водни аварии във Варна. Обвиняват ни, че чрез тях ние принуждаваме хората да гласуват за определени политически партии. Не се месим в кампанията. Това стана ясно от думите на управителя на ВиК-Варна Веселин Русев, който даде днес нарочна пресконференция.

Авариите породиха голям отзвук, който прерасна и в социалните мрежи, и в медиите с невероятни размери. Аз трябва да защитя името на дружеството и на хората, които работят в него, допълни още Веселин Русев.

Управителят на ВиК-Варна обясни какви са причините за авариите в града, и в частност на най-засегнатия район - личите от Колхозния пазар към "Максуда". Там мрежата е на 40 години. Теренът е наклонен. Случиха се 3 аварии в рамките на 30 метра. Трябва да сменим цялостно тръбата. Проблемът идва от това, че ако веднага започнем, то пак ще ни обвинят в политическа окраска. Отделно там минава и градския транспорт и трябва да се съгласува с различни организации. Има голям трафик, който в момента е още по-засилен заради ремонта на "Девня". Нужно е и проучване. Правим всичко по силите си. Готвим проучване и след изборите ще стартираме ремонта на участъка, каза още управителя на ВиК-Варна.

Той обеща да помисли за компенсиране на абонатите, които заради авариите нямат вода и са прибегнали да купуват бутилки с минерална течност, които да използват за битови нужди.

Друг проблем е, че 4 месеца не е валял дъжд. Почвата се цепи и това допълнително оказва неблагоприятно влияние на остарелите тръби.

Апелирам политиците да не нагнетяват допълнително ситуацията, използвайки я за лични политически цели, каза още той.