Голямата камара на Европейския съд ще се произнесе на 21 декември по делото за създадената през април 2021 година Суперлига.

Съдът в Люксембург трябва да реши дали управляващият европейски футболен орган УЕФА и ръководещата световния футбол организация ФИФА са действали законосъобразно, блокирайки създаването на Суперлигата и са се опитали да санкционират замесените 12 клуба от Англия, Испания и Италия.

Решението на журито ще покаже по какъв начин то тълкува законодателството на Европейския съюз. След като то бъде взето, делото ще бъде препратено към Търговския съд в Мадрид, който ще има последната дума.

Бернд Райхарт, който е главен изпълнителен директор на компанията A22, която насърчава концепцията за нова европейска лига, каза, че клубният футбол е в навечерието на голяма промяна.

"Надяваме се, че Европейският съд ще сложи край на монопола на УЕФА и ще наложи основните свободи на Европейския съюз в света на футбола."

"Феновете, клубовете, играчите и футболният спорт ще бъдат победителите на пазар, който е отворен за съревнование на идеи и на който клубовете могат да управляват и организират европейско футболно състезание без страх от заплахи", допълни Райхарт.