Само шест "ужасяващи“ стъпки ще бъдат достатъчни кризата в Ивицата Газа да ескалира в Третата световна война. В най-лошия сценарий Великобритания и САЩ ще хвърлят своите сили в подкрепа на Израел, а след това в боевете ще бъдат въвлечени Ливан, Сирия, Иран и Русия, предупреждава бивш адмирал пред британският вестник The Sun.

"Фокус“ представя превод на материала без съкращения и редакторска намеса и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на автора му.

Напрежението в Близкия Изток рязко ескалира, след като терористите от ХАМАС отприщиха Ада върху Израел - изненадващите им атаки на 7 октомври убиха 1400 израелци.

От две седмици Израелските отбранителни сили събират сили на границата, а Ивицата Газа се подготвя за предстоящото пълномащабна сухопътна инвазия. В същото време се чува, че Израел започва "дълга война“.

Премиерът Бенямин Нетаняху обеща, че всички терористи на ХАМАС ще бъдат унищожени и подчерта, че еврейската държава се "бори за съществуване“ срещу "новите нацисти“.

Междувременно две седмици на израелски обстрел на гъсто населения анклав отнеха живота на над 5000 палестинци. Последваха ракетни атаки, въздушни удари, бомбени атентати и хуманитарна криза. В същото време Иран и ливанската "Хизбула“ заплашват да отворят нови фронтове.

"Това е гъста и експлозивна смес“, казва лорд Уест пред The ​​Sun. "Ситуацията заплашва да избухне в битка“.

Клетви за възмездие, съперничещи военни съюзи, протести, белязани от насилие и множество цивилни жертви: ситуацията прилича на буре с барут, което е на път да се взриви.

Лорд Уест обясни как тази криза може да прерасне в трета световна война.

Твърде тежък отговор на Израел

Размишлявайки върху събития, които биха могли да се случат през следващите дни, седмици или месеци, бившият командир на Кралския флот прогнозира, че спусъкът може да се окаже израелска репресия, която ще причини огромни цивилни жертви.

"Израел иска отмъщение и желанието му е напълно разбираемо“, признава той. "Ако обаче не се сдържи и реагира прекалено, арабският свят ще се отдръпне от него с ужас – а това е изпълнено с обратна реакция“, предупреди лорд Уест.

Настоящата обсада на Газа и предстоящата инвазия на израелската армия може да се окажат точно такъв момент.

"Без храна, електричество и вода сухопътна операция на израелската армия може да причини огромни жертви сред палестинците. И след огромни жертви арабският свят може да промени решението си. Но важното е, че има възможност "Хизбула“ да се намеси след кръвопролити в Газа“, обяснява лорд Уест.

Войната се разпространява в Ливан

Подкрепяната от Иран "Хизбула“ държи здраво военната и политическа власт в Ливан и вече води опустошителна война срещу Израел през 2006 г., в която загинаха 1200 души.

След бруталната атака на ХАМАС срещу Израел на 7 октомври, "Хизбула“ изстреля "залпове на солидарност“ през северната си граница и заплаши да се присъедини към войната, "когато моментът е подходящ“.

На границата вече има сблъсъци. В един такъв епизод група международни журналисти бяха ранени: един човек бе убит, а шестима бяха ранени.

Някои държави призоваха "Хизбула“ да стои настрана поради опасенията, че конфликтът ще се прехвърли в Ливан и ще отвори нов фронт. Ситуацията е изключително опасна, казва лорд Уест. Според него, ако "Хизбула“ се намеси, това ще се превърне в "истински проблем“ за Израел.

Ерусалим отдавна смята терористичната групировка, базирана в Ливан, за по-голяма заплаха от ХАМАС: "Хизбула“ разполага с по-модерни оръжия, включително прецизно управляеми ракети и дронове. "Израел отново ще реагира изключително силно и несъмнено ще атакува Ливан“, обясни лорд Уест.

"А Ливан вече е ужасна бъркотия... лесно може да се срути и това само ще увеличи несигурността“, добави той.

Британското външно министерство вече посъветва британците незабавно да напуснат Ливан заради бурните протести срещу Израел. Посолството на САЩ в Бейрут наскоро бе нападнато и британските министри се опасяват, че войната между Израел и ХАМАС може да се разпространи в крехката страна всеки момент.

Асад и Путин се обединяват

Лорд Уест предположи, че при сценарий, при който Ливан се разпадне, Сирия може да бъде следващата, която ще се включи в конфликта. А тя от своя страна има подкрепата на Москва.

"Би било изключително безразсъдно от страна на Башар ал Асад, но той може да почувства, че има задължение да се намеси по един или друг начин“, обяснява лордът."Проблемът е, че Асад е подкрепян от Русия“, припомня той.

Уест отбеляза, че войната между Израел и ХАМАС вече е "просто фантастична“ за руския президент Владимир Путин, защото е отклонила общественото внимание от конфликта в Украйна. "Така че колкото повече се разпалва, толкова по-добре“, добави той.

Същите са ползите и за Иран.

Война с Иран

Лорд Уест вярва, че Иран, като сила, склонна към унищожение, може да се опита да "вдъхнови терористи в други страни“ да провокират атаки срещу Израел.

"Така че Израел може да почувства, че Иран трябва да отговори по един или друг начин“, казва той.

Пенсионираният адмирал е на мнение, че ако ситуацията наистина вземе "злощастен обрат" и Израел нападне Иран, "няма съмнение", че Иран ще обвини САЩ и Обединеното кралство в участие.

"И тогава се оказва, че ситуацията внезапно се е разширила и влошила. За Иран ние сме просто "Малкият Шайтан", а "Големият Шайтан" е Америка“.

Иран е ключов спонсор на палестинската терористична групировка ХАМАС, както и на базираната в Ливан "Хизбула“.

Освен това, след терористичната атака на ХАМАС, Корпусът на гвардейците на ислямската революция вече заплаши Израел с "унищожение“ в резултат на друга "шокова вълна“.

Техеран многократно е предупреждавал, че наземна атака срещу Ивицата Газа ще доведе до отмъщение от други фронтове.

САЩ и Обединеното кралство влизат във войната

Обединеното кралство и САЩ вече изпратиха сухопътни и военноморски сили в подкрепа на Израел в борбата му срещу ХАМАС и за укрепване на регионалната стабилност. Смята се, че военен кораб на американския флот е произвел първите си изстрели в защита на Израел миналия петък. В акваторията на Червено море той е свалил дронове и ракети, изстреляни от подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хути - за които се смята, че са били насочени срещу Израел.

Очаква се след нахлуването на израелската армия в Ивицата Газа да избухне кървава и продължителна война.

Страната е нащрек и е възможно да се наложи да се бие повече срещу "Хизбула“ на северния фронт, където хиляди новоназначени резервисти вече бяха разположени.

"Ако Израел се разпадне заради "Хизбула“ и ХАМАС, тогава ще има реална опасност от намеса на САЩ и Великобритания“, предполага лорд Уест.

И ако нещата "не вървят напълно по план", НАТО ще се опита да засили присъствието си в Източното Средиземноморие, защото "нещата ще миришат на битка", уверен е той.

Саудитска Арабия се присъединява

Лорд Уест обясни, че последното парче от този пъзел на световна война ще бъде Саудитска Арабия.

Иран от години подкрепя хусите в Йемен, които се бият срещу главния им ислямски съсед - Саудитска Арабия.

Те също така споделят яростната омраза на Иран към САЩ и Израел.

След като президентът на САЩ Джо Байдън потвърди непоколебимата си подкрепа за Израел, терористите започнаха да обстрелват с ракети американски военни бази в Сирия и Ирак.

Нестабилните, но въоръжени до зъби хуси също провокират Саудитска Арабия, като насочват доставени от Иран ракети и към нейна територия.

Според лорд Уест, на фона на общия хаос, който заплашва да погълне Близкия Изток, това може да ядоса толкова много кралството, че то също да реши да участва в кървавата баня.

Нарастват опасенията, че кризата в Ивицата Газа ще отвори редица нови фронтове, а напрежението рискува да се разпространи в още повече страни.