Държавният глава на Израел Исак Херцог предупреди, че "Ливан ще плати цената“, ако избухне война и с групировката "Хизбула“, предава американският телевизионен канал CNN.

Ливан не може да твърди, че е невинен, когато Израел е атакуван от "Хизбула“, подчерта Херцог на пресконференция след среща с френския си колега Еманюел Макрон.

"Трябва да е ясно, че Ливан ще плати цената“, ако избухне война с "Хизбула“, категоричен бе израелският президент, като допълни, че подкрепяната от Иран групировка си "играе с огъня“/

"Ние не търсим конфронтация на нашата северна граница или с някой друг“, увери още Херцог.

На свой ред държавният глава на Франция Еманюел Макрон заяви, че Париж е "предал съобщение“ на други групировки, "потенциално желаещи да се присъединят към конфликта“, за да ги предупреди да не го правят.

От 7 октомври насам се наблюдава увеличаване на сблъсъците между Израел и "Хизбула“, подкрепяно от Иран ислямистко движение, чиято основна база е на границата между еврейската държава и Ливан. В понеделник министърът на информацията на Ливан подчерта, че правителството "не иска война“ с Израел, но че заплахите му са се превърнали в "постоянно явление“.