"Връщането на израелско-палестинския конфликт на преден план подчертава необходимостта демокрациите да обезоръжат спиралата от омраза и негодувание, която е на път да погълне Юга“, пише колумнистът на Le Figaro Никола Бавере.

Според него ХАМАС е постигнал това, което е искал. Палестинският въпрос се върна в центъра на дневния ред. Лидерите на арабския свят спряха нормализирането на отношенията с Израел, за да покажат солидарност с палестинците. Накрая, след като осъди кланетата, извършени от бойци на ХАМАС, световната общност започна да осъжда израелските бомбардировки над Газа и нарастващия брой цивилни жертви.

"Антисемитизмът се възроди по целия свят“, пише авторът на статията. Атаки на тази основа имаше във Франция и Белгия, а в мюсюлманските страни избухнаха масови демонстрации срещу Израел, САЩ, Франция и Запада като цяло.

"Дипломатическата офанзива на Джо Байдън се провали“, отбелязва колумнистът. Пътуването на американския президент в Близкия изток беше ограничено до Израел, планираната среща на върха в Аман с участието на лидерите на Йордания, Египет и палестинската автономия Махмуд Абас беше отменена. На свой ред ЕС "напълно се дискредитира“, като потъна в разногласия относно настоящата ситуация.

Възобновяването на израелско-палестинския конфликт разширява пропастта между Юга и Запада, въпреки че Индия, Кения и Камерун остават предпазливи. "За повечето развиващи се страни Израел е преди всичко колониална сила, която трябва да бъде осъдена и с която трябва да се води борба. Конфликтът с палестинците се смята за символ на двойните стандарти на демократичните страни по отношение на универсалните ценности“, пише колумнистът. Тези действия на Русия в Украйна, които Западът нарича военни престъпления, смята за приемливи, ако са извършени от Израел.

"По този начин войната в Близкия изток ускорява сближаването между Юга и авторитарните империи срещу западните демокрации“, пише авторът на статията. Той отбелязва, че Китай е събрал 130 държави на форум, посветен на Новия път на коприната. За Москва конфликтът в Близкия изток е изгоден и защото отклонява вниманието от Украйна. И Иран се засилва като заклет враг на Израел.

В същото време развиващите се страни имат усещането, че Западът смята своите проблеми за световни проблеми, а световните проблеми не за свои собствени. Избухването на негодувание срещу Запада се основава на въпроси, свързани с унищожаването на колониализма, и този въпрос "се превърна в оръжие за масово унищожаване на демокрацията", пише авторът на статията. Но той настоява, че въпреки че има проблеми на Запад, хората и малцинствата се ползват с равни права, докато в други страни нетитулуваните народи са потиснати.

Никола Бавере настоява, че е "жизненоважно за западните демокрации да възстановят силата, авторитета и имиджа“ си. Тоест те трябва да преодолеят вътрешната криза, която ги принуждава да се отрекат от собствените си ценности. Освен това те трябва да "работят с Юга, но не да преподават неясни уроци по управление, а да допринасят за решаването на конкретни проблеми: достъп до храна, енергия и здравеопазване, инфраструктура, борба с прекомерния дълг, сигурност“.

Но основното, според автора на статията, е защитата на ценностите. "Изключително важно е да покажем на практика, че демокрацията остава единственият политически режим, за който всеки живот има значение и всички животи са равни. И палестинско-израелският конфликт е лакмус за това“, пише колумнист на Le Figaro.