Иво Ников е кандидат за кмет на Дупница, издигнат от "Продължаваме промяната - Демократична България".  

Предизборната кампания Местни избори 2023 е в разгара си. Предстои ни платено интервю в рамките на седем минути с кандидата на "Продължаваме промяната“-"Демократична България“ за кмет на град Дупница Иво Ников. Здравейте.

Здравейте. Добър ден на всички. Добър ден на слушателите на Радио "Фокус“.

Нека да започнем с ключовете проблеми на града ви. Първи е обезлюдяването. Към 2022 година градът ви е почти 37 000 души, бил 40 000 преди шест години. Какво ще направите вие?

Проблемът с обезлюдяването е доста сериозен, не е само за Дупница, разбира се. Трябва така да работим, и като общинска администрация евентуално в бъдеще, за да може младите хора да остават в града. А защо не и Дупница е много близко до София, и да има хора, които от София да живеят в Дупница, но след това да работят в София – в това няма никакъв проблем. Ще работим в тази насока. Дупница няма такъв проблем като София с детските градини, няма проблем с училищата. Така че това ще бъде основният акцент.

Водоснабдяването също от години е сериозен проблем. Понякога няма достатъчно налягане, до горните етажи на кооперациите не достига вода. Как ще разключите това?

Проблемът с водоснабдяването в Дупница е малко от по-дълъг период от време. Тук има голям проблем с чисто националната политика за водните асоциации. В Дупница, моето лично мнение, и аз върху това нещо ще акцентирам, е Дупница, въпреки всичко, да остане като самостоятелно водно дружество и воден оператор. В момента Дупница e член на Водната асоциация "Кюстендилска вода“, но това нещо въобще не е от полза за града ни. Въпреки всичко, въпреки националната политика за окрупняване, според мен по места трябва да има и диференциране на водоснабдяването. Водното дружество във всички случаи ще може да се справи с проблемите във водоснабдяването, ако му се даде шанс.

Насърчаването на малкия и средния бизнес – мисля, че това също е ключово, за да задържите младите хора в града ви, за да насърчите предприемачеството. Как общината би съдейства за това?

Общината, общинската администрация трябва да работи по такъв начин, че малкият бизнес, който може да осигури работни места, може да осигури и добро заплащане, което е ключово за това обезлюдяването да бъде спряно, трябва да работи по такъв начин, че да няма забавяне във всяка една дейност, която малка фирма би следвало да извърши и да получи обслужване, което е бързичко, да не се размотават хората, които се грижат за бизнеса си, с разни процедури и дълго време, изчакване. И, разбира се, всичкото това нещо, което трябва да се случи, ключовият момент е дигитализацията на услугите.

Това наистина е ключово. Сега отиваме към друг системен проблем на Дупница – качеството на въздуха. Наскоро отново имаше глобен ТЕЦ за изпращане в атмосферата на вредни газове. А мисля, че това пряко рефлектира с първия ми основен въпрос: качеството на живот, което ще задържи хората там и ще ги умножава.

Проблемът със замърсяването на въздуха, особено зимния сезон, е много голям. Освен промишлените замърсители изключително голям проблем са и битовите замърсители на въздуха. Аз ще акцентирам върху това да бъде подпомогнат всеки един гражданин на Дупница да си постави да речем соларни инсталации на сградата, за да може да премине към отопление, което е по-щадящо за атмосферните условия. Естествено, ако твърдото гориво намалее като основен източник на отопление през зимата, а се премине към, защо не, на отопление на електричество, автоматически замърсяването ще бъде намалено, и то значително.

Сега и към дупничани се обърнете, към хората от вашия град. Кажете как ще управлявате? Кои ще бъдат вашите водещи и принципи и тенденции? Какво ще им обещаете като кандидат за кмет?

Решаването на проблемите е много важно, и съответно за мен е много важно упоритостта, с която един човек се заема с решаване на даден проблем. Ако тя е достатъчно голяма, този проблем си намира решение. Аз съм упорит човек.

Добре. Вашата представа за бъдещето на Дупница? Как се представяте този град като кмет вече, като човек, който ще го управлява?

Моите представи за бъдещето на Дупница са: един оживен град, както беше в моите детски години, с много млади хора, с хора, които са доволни от живота си, с пълните детски площадки, със съответно пълните стадиони и спортни съоръжения, с доброто образование, с качественото здравеопазване. Искрено се надявам това нещо да го постигна в мандата си като кмет.