Адвокат Христо Копаранов е кандидат за общински съветник за Столичния общински съвет от "Спаси София". 

Здравейте скъпи слушатели, читатели и зрители на "Фокус“. В рамките на предизборната кампания за местните избори към платената ни форма днес ви срещаме с адвокат Христо Копаранов, който е кандидат за общински съветник за столицата от "Спаси София“. Казвам му добре дошъл.


Здравейте. Добре заварили!

Адвокат Копаранов, предвид ограниченото ни време и важността на много ключови проблеми, които касаят и София, и нас като нейни обитатели, веднага ви питам за тази вечер станала плашеща формулировка "ремонт на ремонта“. Знаем за този в момента на жълтите павета, помним и този на "Графа“, който се оказа некачествен. И изобщо имаме много примери за ремонти, които сякаш продължават вечно. Въпросът ми е: какви са посредниците от това и каква е вашата визия за справяне с проблема?


Да, вие казахте няколко примери: "Графа“, жълтите павета. Мога да ви дам друг пример – Западен парк, където 11 милиона бяха дадени, но само две години след ремонта вече може ръка да си вкара човек в цепките, които стават в асфалтовата настилка. Проблемът на "ремонта на ремонта“ е, че е резултат от много изсипани пари и в крайна сметка, че столичани не виждат нищо, парите потъват, а много често оправям самият "ремонт на ремонтите“ е за сметка на общината. Точно имаме такива съмнения, че това се случват, че бива ощетена общината като не се реализира гаранционната поддръжка, като не се санкционират изпълнителите. В крайна сметка всички страдаме от това, страда и финансовият ресурс на общината. Мога да ви дам редица други примери за подобни ремонти или за обществени поръчки, които имаме съмнения как се изпълняват. Нашата визия специално за "ремонт на ремонта“, напоследък стана много модерно да се говори за стандарт. Един конкретен кандидат щял да въведе стандарти, но те 18 години изпълняват ремонти по стандарти, които всички виждаме. Улиците са едни "Франкенщайни" буквално, едни кръпки. Ако това е стандартът, казваме "Не, благодаря“. Смятаме, че трябва всички ремонти да се случват наистина по стандарт, да няма ремонт, който произволно всеки да си решава всеки възложител как да го възложи, за да може евентуално на свои фирми да се даде това, което има нужда, а не това, което столичани имат нужда. И нещо друго много важно за ремонтите: ако дадена фирма трайно се оказва, че не може да се справя с ремонти, ние предлагаме да се въведе един "черен списък“ – това е законодателна промяна, но ще инициираме разговори в тази връзка, за да може фирмите, които доказано не си вършат работата, да не могат следващ път отново да се провалят.

В тази връзка София като 15-минути град също е една от вашите заявки. Ремонтите също имат много голяма връзка с това, защото пречат на мобилността и на София като транспортен план. Каква е вашата визия и за това? Имате план – какъв е той?

Точно така, имаме план, много точно казахте, имаме план. "Спаси София“ всъщност има най-подробната предизборна програма, така наречен "План за София“, който имахме възможност да представям. В него е засегнати 15-минутният град. Какво означава 15-минутен град? Това означава всеки да може да се възползва от всички необходими му услуги, това е болница, детска градина, училище на 15 минути пешеходно разстояние. Не просто на 15 минути разстояние, а на такова, което да позволява без прекъсване, без да се налага да се пресичат булеварди, да се влиза под подлези, често недостъпни за инвалиди или за детски колички, да се достигне до тези услуги. Така че действително ремонта в кварталите, инвестициите в кварталите, което един от нашата три основни приоритети, заедно с ефективното управление и зеленият град, е това, което може да направи 15 минутния град. Наистина да се инвестира, и то да се инвестира обаче не на парче, а изцяло: хваща се една част, един квартал и се оправя от-до, за да може да столичани  наистина да видя как може да бъде. Вече са видели как в момента е последните 18 години.

Нека хванем темата и за зеления град. Кварталите на София – знаем, че "Спаси София“ има визия и за това, за един по-зелен град. Какъв е той?

Да, действително имаме визия за по-зелен град, за чистота в града, за по-подобрена, по-подсилена нискоемисионна зона, за да може и чистият въздух, който също е един от големите проблеми на града – липсата на чистия въздух, да се справим с този проблем. Знаете общината е осъдена, включително и от "Спаси София“, да се погрижи за чистотата на въздуха, но мерки не са предприети, защото отново общината предпочита, в момента нейното управление, нищо да не прави. Сега, разбира се, ни убеждават, че със същия екип щели нещо ново да направят, което не виждам как може да се случи.

Нека минем натам. Една от вашите заявки като общински съветник е да помогнете на София като партньор за бизнеса. Как ще го направите?

Да, това също е също е много съществено. В момента има възможност, често се развива бизнес в София от страна недобросъвестни търговци, които се възползват от липсата на ефективен контрол, и това им позволява по тоя начин да развиват бизнес. А тези, които са добросъвестни, които искат да спазват правилата, се налага да търпят ограничения, тази нелоялна конкуренция от страна на некоректните търговци. Една от причините за това е разграденият двор, който е общината по отношение на контрола. Всъщност, ако искате да се оплачете от нещо, колко пъти ви се е случвало да уцелите от първи път към кой орган да се обърнете? Реално пишем на Инспектората, те казват: "Ами, не, обърнете се към районната администрация“, пишем там, почва да се подмята преписката 1000 пъти. Това е нещо, което затруднява и бизнеса, защото в крайна сметка никой не знае кой кого регулира, и дава възможност и за корупция на ниско ниво.

Да, това е другият проблем. Ако ние страдаме от липса на институционален контрол, да речем беззаконие или пък лоши условия за работа, това нещо как ще бъде подобрено от вас?

По отношение на контрола, първото, което ще направим, е ясни правила - да се знае кой за какво отговаря, кой какво контролира. Това може да се направи с актове на Общинския съвет. Нещо друго много важно: ще реформираме Столичен инспекторат като орган, който трябва да следи за законността в града. В момента начело на Столичен инспекторат е човек, който беше уволнен от МВР за това, че имаше лично отговорност за битите деца по време на протестите преди няколко години. Беше уволнен и буквално веднага след това Йорданка Фандъкова го назначи като шеф на Инспектората. Няма как да има доверие в такъв орган, в който по този начин се случват назначенията. Ще променим и мястото на Инспектората – в момента той извън администрацията на Столична община и доста спорно доколко изобщо е легитимен този орган. Ще го вкараме в общината с подобрени условия за работа на инспекторите, за да нямат стимул за корупция, и в същото време пълна липса на толерантност, ако хванем някого в каквато и да е корупция на дребно ниво.

Дадохте много ясна заявка за програмите и приоритетите. Благодари ви за този разговор и успех!

И аз благодаря. И да напомня № 85 в бюлетината, а моята преференция 117.