Около 50 мюсюлмани се събраха в събота вечерта на Паризен Плац в самия център на Берлин и, обърнати с лице към Мека, разпънаха молитвени килимчета и изпълниха задължителната в исляма молитва "намаз“ пред Бранденбургската врата, съобщава германският вестник BILD.

Изданието подчертава, че събитието е организирано "очевидно от солидарност с палестинците и бойците на ХАМАС“ и е проведено в навечерието на произраелския митинг на същото място.

От столичната полиция съобщиха за BILD, че молитвеното събитие е продължило около половин час и е преминало без инциденти. Служителите на реда не са попречили на извършването на намаза. "В страната ни има свободно изповядване на религията. Разбира се, тази картина оставя поле за тълкуване, което, като се има предвид настоящата ситуация в Близкия Изток, поляризира социалните мрежи и се използва за пропагандни цели“, подчертаха от синдиката на германската полиция.

"Това е неуместен опит да се използва Бранденбургската врата за нечие собствени цели“, коментира на свой ред говорител на консервативния Християндемократически съюз (ХДС).