САЩ са поискали от Израел да отложи началото на сухопътна операция в Ивицата Газа, за да бъде даден шанс на преговорите с ХАМАС за освобождаването на заложниците, да бъде осигурена хуманитарна помощ на палестинците и отчасти – за да може администрацията във Вашингтон да се подготви по-добре за атаки срещу американските сили в Близкия Изток, съобщава вестник The New York Times.

Източници на изданието очакват, че броят на атаките срещу американските сили може да се увеличи, след като Израел реши да изпрати войски в Ивицата Газа. Те може да бъдат извършени от подкрепяни от Иран групировки.

По данни на NYT администрацията на президента на САЩ Джо Байдън моли еврейската държава да отложи операцията не само от съображения за сигурност: Вашингтон иска да "спечели време“ за преговори за освобождаване на заложниците и за доставка на хуманитарна помощ за палестинците. Изданието пише, че администрацията на САЩ не отправя никакви изисквания към Израел, но все пак подкрепя намерението на еврейската държава да проведе сухопътна операция за "изкореняване“ на ХАМАС.

Събеседниците на NYT разкриват, че съветът за отлагане на началото на операцията е бил предаден на израелските власти от министъра на отбраната Лойд Остин, който общува почти ежедневно израелския си колега Йоав Галант.

От редакцията припомнят, че телевизионният канал CNN съобщи по-рано, че Вашингтон оказва натиск върху Израел, призовавайки го да отложи началото на сухопътната операция в Ивицата Газа, за да бъдат освободени заложниците, задържани в анклава.