Министърът на външните работи на Иран Хосейн Амир-Абдолахян предупреди Израел, че Близкият изток може да излезе извън контрол, ако не спре ударите срещу Газа, предава BBC.

По думите му, САЩ също са "виновни" за предоставянето на военна подкрепа на Израел.

Часове по-късно израелският премиер Бенямин Нетаняху предупреди войските, че еврейският народ е в битка за живота си и бе категоричен, че войната срещу ХАМАС трябва да се състои.

Иран подкрепя както ХАМАС, който нападна Израел преди две седмици, така и ливанската Хизбула.

Повече от 4600 палестинци са били убити през последните две седмици в Газа, според управляваното от ХАМАС здравно министерство, а Израел обяви в събота, че засилва въздушните удари.

"Предупреждавам САЩ и тяхното прокси Израел, че ако не спрат незабавно престъпленията срещу човечеството и геноцида в Газа, всичко е възможно във всеки един момент и регионът ще излезе извън контрол“, заяви Амир-Абдолахян на пресконференция в Техеран.

По думите му, резултатите могат да бъдат "тежки, горчиви" и "да имат широкообхватни последици", както в региона, така и за онези, които се застъпват за война.

Външният министър добави, че военната подкрепа на САЩ за Израел е доказателство, че продължаващият конфликт в Газа е "прокси война, водена от Израел от името на Съединените щати".

Висши американски служители също предупреждават, че конфликтът може да се разрасне.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин предупреди за перспективата за "значителна ескалация на атаките" срещу американски войски или граждани.

"Ако някоя група или която и да е държава иска да разшири този конфликт и да се възползва от тази много неприятна ситуация... нашият съвет е: недейте“, каза той в предаването This week по ABC.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен също спомена "вероятност от ескалация" от ирански проксита, като Хизбула или ХАМАС, и каза, че САЩ "предприемат всички мерки, за да се уверят, че можем да защитим" израелците и американските граждани.

Няколко иракски бази, използвани от водените от САЩ коалиционни войски, бяха обект на атаки с дронове и ракети през последните дни.

Също в неделя Нетаняху посети войските в Северен Израел близо до границата с Ливан, където има размяна на огън с Хизбула от първите дни на конфликта.

"Ние сме в битка за живота си. Битка за нашия дом, това не е преувеличение, това е войната. Направи или умри – те трябва да умрат“, отсече той.

Премиерът предупреди Хизбула да не влиза във войната.

"[Хизбула] ще направи най-голямата грешка в живота си. И ние ще ги ударим с невъобразима сила. Това ще означава опустошение за тях и държавата Ливан“, предупреди той.

От своя страна Хизбула обяви, че е "напълно готова да се бие срещу Израел".

Съобщава се за най-малко 27 убити в Южен Ливан по време на престрелка между Израел и ХАМАС. Най-малко петима израелски войници и един цивилен са били убити в Израел, според доклади на израелската армия.

Израел нареди десетки населени места в северната част на страната да се евакуират, добавяйки още 14 в неделя.

А в съседна Сирия - където Иран има военно присъствие - израелски ракети удариха международните летища в Дамаск и Алепо рано в неделя, убивайки най-малко двама работници, според сирийските държавни медии.

И двете летища са изведени от употреба поради повредата на пистите им.