От около 30 години политиците в България злоупотребяват с положението на ромите в неформалните квартали. Това заяви в предаването "Нюзрум" на Радио "Фокус" Алексей Пампоров. Той е доцент по социология в Института по философия и социология към БАН, преподава "Социология на семейството" и "Ромска история и култура" в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"Самото възникване на неформалните квартали и тяхното гетоизиране е резултат от политическо бездействие и злоупотреба с ромите. Обедняването на ромското население след началото на прехода е резултат от затварянето на големите предприятия, от затварянето на ТКЗС, тъй като по времето на социализма 70% от ромите живеят в селата и са заети в селското стопанство. Хората останаха без препитание, останаха безработни. И по тази причина започнаха да продават жилищата си и да се струпват в онези зони извън регулация, около свои роднини, които са основно в градовете. И тогава държавата реши, че е по-удобно да бездейства“, подчерта доц. Пампоров.

"Ромите са изкупителната жертва на държавата", заяви социологът, но и отбеляза, че тях вече ги няма. По думите му ромските представители емигрират в чужбина, защото България не обръща достатъчно внимание на проблемите им. Като пример за държава, обаче, която го прави, той посочи Германия. "Интеграцята им там сатва много по-лесно, защото държавата се грижи. Защото когато някой не знае добре немски, получава безплатен курс по немски. В България от една година имаме украинци, които не получиха курс по български. Всички казват "Ама те от една година живеят, как него научиха езика?“ Същото важи за ромите. Непрекъснато наблюдаваме клипове по различни телевизионни канали, както и скечове с това ромите колко лошо говорят български език. Там, когато някой не говори добре даден език, получава съответния курс, за да може да се интегрира след това на пазара на труда. В България ромите са обект на дискриминация и отношението е съвсем различно. Освен това, ако едно дете не ходи на училище, родителите му влизат в затвора. Това е принципът в Германия, и децата ходят на училище", обясни социологът.

В заключение доц. Алексей Пампоров заяви, че една държава е най- силна, когато нейните граждани са по-интегрирани и живеят заедно. "Колкото повече започнем да се делим, колкото повече се наблюдава така наречената трибализация, толкова повече се засилват проблемите в държавата“, уточни той.