Преговорите с палестинското радикално движение "Хамас" за освобождаването на 50 заложници, водени от САЩ, Израел и Катар, се провалиха. Това съобщи Wall Street Journal, позовавайки се на източници.

През последните дни страните размениха предложения, включително временно прекратяване на огъня, възобновяване на водоснабдяването на Газа от Израел и засилена хуманитарна помощ за територията. Сделка, включваща САЩ, Израел и Катар, която щеше да доведе до освобождаването на 50 заложници, се разпадна, според официални лица, запознати с преговорите.

Анализатори са съобщили, че освобождаването на двете заложнички на 20 октомври ще засили натиска върху Израел и Хамас да преговарят за по-нататъшни сделки.

През първата седмица след ескалацията на конфликта "Хамас" не са искали да преговарят за съдбата на заловените от тях цивилни, освен това точното местоположение на всички затворници не е известно дори на "Хамас".

По-рано държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че Вашингтон изисква от "Хамас" да освободи всички заложници без предварителни условия. Той също така отбеляза важността на многостранното сътрудничество и заяви, че Вашингтон е готов да работи заедно с тях, ако това ще допринесе за завръщането на хората. Според израелските военни потвърденият брой на заложниците, държани от "Хамас" в ивицата Газа, е бил 203 преди освобождаването на двете жени.