САЩ и европейските правителства оказват натиск върху Израел да отложи наземната си инвазия в Газа, за да спечелят време за тайни преговори, които се водят през Катар, за да спечелят време за освобождаването на заложниците, държани от "Хамас", според хора, запознати с усилията, пише Bloomberg.

Преговорите с "Хамас", определени като терористи от САЩ и ЕС, са деликатни и може да се провалят, са заявили източниците, пожелали анонимност. Но те са съобщили, че има признаци, че групата може да се съгласи да освободи поне някои от цивилните, заловени от нейните бойци при смъртоносната атака на 7 октомври, без да изисква в замяна Израел да освободи затворници. Израел вече съобщи, че две американки са били освободени, с посредничеството на Катар. 

"Хамас" заяви в изявление, че в отговор на усилията на Катар, неговото военно крило, Бригадите Иззеддин ал Касам, е освободило двама американски граждани, взети за заложници по време на атаката срещу Израел. "Това е направено по хуманитарни причини, за да се докаже на американския народ и на света, че твърденията на [президента на САЩ Джо] Байдън и неговата фашистка администрация са неверни и неоснователни“, се посочва в изявлението.