Атаката от 7 октомври срещу Израел ще бъде с огромни последици. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ Руслан Трад, експерт по изследване на безопасността към Лаборатория за дигитални разследвания на Атлантическия съвет. "Атаката от 7 октомври срещу Израел не я наричаме терористична атака не поради други причини, а защото се омаловажава по този начин събитието, а то е много важно и с огромни последици. "Хамас" извърши военна атака, координирана атака с различни методи – по суша, вода и въздух. Една много сериозно подготвена атака, която продължава и в момента, защото "Хамас" продължава да може да извършва и атаки на израелска територия, далеч по-малки от тези, които видяхме на 7 октомври",  каза експертът.

"В целия този контекст социалните мрежи изиграха много сериозна роля, защото няколко часа след началото на атаките в онлайн пространството се възпламениха канали, акаунти, които подкрепят "Хамас", които разпространяваха видеокадри, произведени от "Хамас" на изключително високо ниво. "ТикТок" заглушаваше пък произраелски видиа. В този смисъл е и запитването на ЕС към различни социални мрежи относно тяхната модерация", разказа още Руслан Трад.

Конфликтът между "Хамас" и Израел винаги е предизвиквал огромна видимост,  категорично разделение както на публиката онлайн, така и обществото, защитаващо едното или другото становище. Самото въздържание, което се промотира в социалните мрежи, то не просто се превръща в оръжие, то е част от оръжието, част от войната, от военните действия. И то наистина се хвърлят големи ресурси, за да стигне до по-голяма публика, смята още Трад.

"Дезинформацията и използването на източници, които предизвикват реакции в обществото с цел да се придобие повече видимост, да се придобият и повече симпатизанти на едната или другата страна, се засилват. И все повече ще виждаме подобни примери в използването на кибератаки и дезинформационни похвати, наравно с традиционното воюване, тъй като дезинформацията отдавна стана част от войната и все повече се прибягва до нея, за да се промотират една или друга гледни точки", категоричен е експертът.

"Противопоставянето между Израел и палестинския етнос, Палестинският въпрос – това са опорни точки, които продължават да служат за предизвикване на ескалация и за едно перманентно състояние на война и за двете общности. Конфликтът между "Хамас" и Израел трябва да бъде сложен в много по-широк, глобален контекст", смята още Руслан Трад.

По думите му, трябва да се постави директно въпроса за противопоставянето на двата лагера на Русия, Китай и Иран срещу т.нар. "колективен Запад", чиято разделителна линия е от Киев до района на Субсахарска Африка. Вече имаме различен геополитически контекст, и със събуждането на конфликта в Газа вече можем да кажем, че картите са свалени и категорично имаме открито противопоставяне между двете позиции.

"Историята играе изключително важна роля в развитието на дългогодишния конфликт между Израел и палестинското поселение. Поселенията на Западния бряг на Израел са считани за противоречиви и незаконни от международното право, нещо, което и САЩ критикува, но това заселничество е една много осново полагаща част в израелската политика в последните десетилетия. Това пък предизвиква все по-голямо изтласкване на палестинско население. И оттук и натрупващото се напрежение и неговата ескалация", разказа още той.

Според Руслан Трад, дори и официално Западът и САЩ да застават зад Израел, всички напомнят на Израел да внимава с цивилното население в своя отговор на атаката от 7 октомври. "До този момент израелските въздушни сили са хвърлили над 6 000 бомби над Ивицата Газа. Говорим за изключителни разрушения, като най-вероятно около 5% от постройките вече са разрушени. А Израел планира и сухопътна операция. Очаква се Израел да спечели тази операция. Но ние нямаме представа какви са плановете за деня след тази операция, и това създава сериозни притеснения.

"Този конфликт няма да приключи скоро, напротив, той ще прилее в други по-широки конфликти. Защото вече имаме ситуация, в която имаме много ясно изразени групи от държави, които се противопоставят една на друга, които не си говорят една на друга, и дипломатическите совалки се случват, но няма диалог. Т.е. не можем да очакваме да намалее и спре напрежението след отговора на Израел на атаката на "Хамас". Напротив, очакваме тепърва ходовете на Иран – те се виждат в Сирия и в Ирак, под формата на атаки срещу американски сили от страна на проирански милиции. И това само загатва възможността за ескалация в много по-широк контекст", заключи експертът по изследване на безопасността към Лаборатория за дигитални разследвания на Атлантическия съвет Руслан Трад.