Разногласията между Египет и Израел намаляват вероятността пропускателният пункт "Рафа“ на границата между с Ивицата Газа да бъде отворен в петък, съобщава американският вестник The New York Times, като се позовава на дипломати, запознати с преговорите.

По данни на редакцията служителите са "песимисти“ за отварянето на ГКПП на 20 октомври. Отбелязва се, че напрежението между Египет и Израел по въпроса за изготвянето на редовен график за конвоите с хуманитарна помощ и проверката им за транспортиране на оръжия остава, както и относно възможността за изпращане на гориво в Ивицата Газа.

Палестинската агенция Maan по-рано съобщи, че първите 20 камиона, превозващи хуманитарна помощ за населението на ивицата Газа, ще преминат през контролно-пропускателния пункт "Рафа“ 20 октомври.

Кабинетът на министър-председателя на еврейската държава Бенямин Нетаняху съобщи, че Израел няма да пречи на доставката на хуманитарна помощ за цивилното население на Ивицата Газа от Египет.

Кайро многократно е заявявал, че не е затворил контролно-пропускателния пункт на границата с анклава и се е опитал да получи гаранции от САЩ за изключване на израелски обстрел и осигуряване на непрекъсната работа на граничния пункт за доставяне на помощ на палестинския народ. Тази нощ бяха публикувани снимки от премахването на бетонните блокове на ГКПП, но движението все още е пуснато.