Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант увери войските, концетрирани недалеч от Ивицата Газа, че "скоро ще видят“ анклава "отвътре“, според прессъобщение от неговия кабинет, цитирано от американския телевизионен канал CNN.

"Сега виждате Газа от разстояние, скоро ще я видите и отвътре. Командата ще дойде“, обеща Галант.

На свой ред премиерът на еврейската държава Бенямин Нетаняху, по време на отделно посещение в район, граничещ с Ивицата Газа в четвъртък, се обърна към войските с думите: "Целият народ на Израел стои зад вас и ние ще нанесем тежкия удар на нашите врагове, за да можем да постигнем победа . За победа! Готови ли сте?"

Също в четвъртък, командващият офицер на Южното командване на Израелските отбранителни сили за, генерал-майор Ярон Финкелман, подчерта пред войските в друг участък от границата: "Тази маневра ще прехвърли войната на страната на врага и ние ще спечелим на негова територия. Тази маневра ще бъде дълга, трудно, интензивна, но имаме най-добрите командири и бойци, които армията ни може да предложи“.

По-рано тази седмица посланикът на Израел в ООН бе категоричен, че Израел "няма интерес“ да окупира Ивицата Газа, но ще направи "всичко необходимо“, за да премахне заплахата от ХАМАС.