Австралия иска да е домакин на още сериозни футболни събития, в това число и Мондиал 2034 за мъже след успешно проведеното женско Световно, разкри изпълнителният директор на Футбол Австралия (ФФА) Джеймс Джонсън.

ФИФА увеличи срока за кандидатстване за първенството през 2034-а година до края на октомври и към момента Саудитска Арабия е единственият претендент. От Цюрих настойчиво помолиха и други страни от Азия и Океания да се включат в кандидатурите. Саудитска Арабия получи подкрепата и на Азиатската футболна конфедерация (АФК).

Австралия преговаряше до скоро с Индонезия, Малайзия и Сингапур, но индонезийците по-рано тази седмица се обявиха в подкрепа на саудитската кандидатура. Сега за австралийците остава вариант да се кандидатират сами, ако преценят това в следващите 12 дни и да се надяват на подкрепа от другите континентални централи в Конгреса на ФИФА в Банкок през следващия май.

"В момента сме в изграждането на кандидатурата ни за провеждането на първенството за жени на Азия през 2026-а година. Логиката изисква да търсим ефекта на наследството. Може би предимно за женския футбол", призна Джонсън по време на Конференцията Лидерите в спорта, която се провежда в Лондон.

"Ще бъда откровен с вас - ние проучваме и други две големи футболни събития. Това са Световното клубно първенство през 2029-а, за да видим дали това може да е опция в региона ни. Проучваме и възможността за Световното първенство за мъже през 2034-а година. Знаем настроенията, че е малко изненадващо. Но имаме още почти две седмици, за да говорим и с държавата, и с щатите в Австралия", допълни той.

През 2010-а година, когато ФИФА избираше домакините на първенствата през 2018-а и през 2022-а, австралийците бяха конкуренти на Катар, но бяха отстранени още в първия кръг на гласуването. По ирония на съдбата, ако се решат да подадат документи за Мондиал 2034, те ще бъдат отново в спор със страна от Персийския залив, но Саудитска Арабия.