Засега съм оптимист, умерен, скромен, почти незабележим, защото Израел се закани да унищожи и да смачка Ивицата Газа, да изгони абсолютно всички палестинци, и видяхме, че изведнъж замръзна и каза, че времето е неподходящо за военни действия. Това каза в аудиокаста "Това е България" на "Фокус" международният анализатор Боян Чуков.

По думите му дали защото се очакваше Байдън да пристигне там, да види какво може да направи, но все повече и повече се появяват разумни гласове, които твърдят, че ако влезе в Ивицата Газа ЦАХАЛ ще понесе загуби, които обществото в Израел няма да понесе, тъй като ще има много жертви.

"Бомбите, които хвърлят израелските ВВС, те са също мощни, пробиват някъде до 20-30 метра, но експертите твърдят, че бункерите под земята и тунелите, те са под 60 метра и там са километри, които са под земята. И фактически от шахти се изкарват ракети, стреля се, след това се затварят така, че могат постоянно да изкачат зад гърба на израелската армия. Още не е разяснено как точно се случи всичко това, че израелската армия първите 7 часа е имала заповед да не се мърда, да не се движи. Сега в YouTube има една израелска жена, която говори за това. Тя е от региона, тя е от силовите системи на Израел. От друга страна, знаете за тези жертви, които бяха вкарани в сайтовете първите дни, за това рейв парти, което беше до границата – сега излезе информация, че това рейв парти въобще не е трябвало да бъде проведено на това място. Било е някъде навътре в територията на Израел и два дни преди събитието е било изместено там", допълни той.

На въпрос какво ще е отражението на тези събития към България Чуков отговори: "България в момента е като едно малко книжно корабче, направено от дете и пуснато в мътен планински пороен ручей, и докъдето ни закара. България в момента няма абсолютно никакъв суверенитет. Българската държавност в момента е в окаяно състояние. Даже не знам дали е удобно да се казва, че въобще имаме някаква държавност. Виждате, че тези, които ни управляват, правят грешка след грешка. Но това, което е очевидно е, че се разрушава българската енергетика, и България бавно се закача за Турция в енергиен план. Турция в момента събира сили и става енергиен център не само на Балканите, а може би и в една част в Европа, а ние сме като някакъв придатък на Турция. Очевидно е, че това е някаква стратегия, която се реализира, и общо взето тя е за години напред. Виждаме, че сега и с тези ходове ние влизаме в конфликт със сърбите, влизаме в конфликт с унгарците и т.н. Не би ми се искало един ден и ние да станем същите съчки в глобалните сблъсъци, каквито станаха обикновените евреи и обикновените палестинци".