Френският елитен Ница наказа с изваждане от първия състав за неопределено време защитника си Юсеф Атал, срещу когото в момента се води разследване за "възхвала на тероризма" след негово съобщение в социалните мрежи, което бе свързано с конфликта между Израел и излямисткото движение Хамас, предаде АФП.

Въпреки че националът на Алжир бързо премахна публикацията и се извини, клубът обясни, че е избрал да вземе незабавно мерки и санкции, като те са подобни на тези, които могат да бъдат взети от другите спортни инстанции.

Юсеф Атал бе с националния отбор на Алжир от 9-и октомври и след прибирането си бе призован да се срещне с ръководителите на Ница.

"Държим да подчертаем репутацията и единността на Ница, който иска да бъде в съгласие с ценностите, които се защитават от институциите", написа клубът. Французите подчертаха, че твърдото им убеждение е, че мирът надделява над всички други съображения.

От събота се споделя и видео от профила на Атал в Инстаграм, в което се държат антисемитски позиции и се призовава към насилие.

Прокурорът на Ница бе сезиран от началника на полицията в региона Алп-Маритим и кмета на града Кристиан Естрози, започвайки разследване срещу футболиста за подстрекаване към омраза и насилие по религиозни причини.

Еврейските институции във Франция също подадоха жалба срещу Юсеф Атал. Съветът по етика към Френската футболна федерация се занимава със случая.

Германският Майнц 05 предприе същите мерки спрямо играча си Ануар Ел-Гази заради подобни действия.