Хюстън Рокетс намери начин, по който да освободи гарда Кевин Портър-младши.

23-годишният баскетболист бе трансфериран в Оклахома Сити Тъндър. Заедно с договора му "гръмотевиците" ще получат и два избора във втория кръг на драфта. Веднага след приключването на сделката играчът ще е освободен от Оклахома, като ще получи гарантираните му по договор 15,9 милиона долара за този сезон, както и един милион за следващия.

През последните няколко седмици ръководството на Хюстън се опитваше да намери клуб, който е готов да вземе договора на Портър, след като младият играч се забърка в пореден криминален случай. Той влезе във физически сблъсък с приятелката си - баскетболистката Кайсри Гондрезик, заради което бе арестуван в средата на септември. На него му бяха повдигнати 3 обвинения, като едното от тях падна в началото на тази седмица заради недостатъчно доказателства.

Бъдещето на Портър в NBA е много неясно, защото и в миналото той е имал проблем със законодателството. Kато колежанин той бе наказан за два мача от университета на Южна Калифорния заради проблемно поведение. През 2020 година, вече като играч в NBA за Кливланд Кавалиърс, той предизвика катастрофа без жертви, но в колата му бяха открити огнестрелно оръжие и марихуана. Година по-късно той бе наказан за кратко от Хюстън заради скандал с тогавашния треньор Стивън Сайлас.

Като част от сделката между Хюстън и Оклахома "ракетите" ще получат двама играчи. Това са трайно контузеният Виктор Оладипо и Джерамая Робинсън-Ърл. През пролетта Оладипо скъса сухожилие на коляното си и няма яснота кога ще може да играе отново.