Между 300 и 800 души – според различни оценки – са загинали при ракетен удар по болница в Ивицата Газа, предават световните медии, сред които CNN, Al Jazeera, ТАСС и редица други.

Военновъздушните сили на Израел предприеха серия от атаки срещу централните райони на град Газа, в хода на които един от снарядите е поразил здравно заведение. Източници от кръговете на медиците съобщиха за над 300 загинали в резултат на удара, но според оценки на телевизионния канал Al Arabiya жертвите са около 800 души.

В репортаж на телевизия Al Hadath бе подчертано, че много от пациентите са чакали на опашка пред болницата, когато ракетата е ударила сградата. Последвалите експлозии са нанесли щети и на съседни сгради.

Взаимни обвинения

ХАМАС обяви нападението срещу болницата за геноцид. Движението се обърна към международната общност, арабските и ислямските страни с искане да "поемат отговорност и да се намесят незабавно", за да спрат агресията на израелските власти.

Израелските отбранителни сили заявиха, че експлозията в болницата е резултат от неуспешно изстрелване на ракета от палестинския анклав и че "Ислямски джихад“ е отговорна за удара. Организацията опроверга обвиненията.

Президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас обяви тридневен траур в страната. Според телевизионния канал Al Mayadeen той е напуснал Аман, без да изчака насрочената за 19 октомври среща с президента на САЩ Джо Байдън, и се е върнал спешно в Рамала.

Палестинският министър на здравеопазването Мей Кайле се обърна към ООН, международни и хуманитарни организации и всички страни по света с призив да "спасят палестинския народ от политиката на геноцид, която израелските власти провеждат срещу него“.

На свой ред министър-председателят на еврейската държава Бенямин Нетаняху отхвърли твърденията, че израелските военни са участвали в атаката срещу болницата в Газа и обяви, че ударът е нанесен от "терористи“.

Израелският президент Исак Херцог обвини медиите, че репликират единнствено изявленията на палестинците за инцидента. А от пресслужбата на ЦАХАЛ отбелязаха, че повторна проверка на оперативните данни, с които разполага армията, потвърждава версията за вината на "Ислямски джихад“.

От ХАМАС призоваха мюсюлманите да организират протести пред израелските посолства по света.

Министерството на здравеопазването на Газа съобщи, че всички загинали при атаката в болницата са цивилни.

Международна реакция

Русия и ОАЕ поискаха заседание на Съвета за сигурност на ООН на 18 октомври. Постоянното представителство на Руската федерация към организацията потвърди, че срещата ще се състои в рамките на днешния ден. Китай се присъедини към искането за провеждане на открито заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с удара.

От ХАМАС бяха категорични, че САЩ са отговорни за израелските престъпления в Ивицата Газа.

Пентагонът призова Израел да спазва правилата на войната.

Египет осъди атаката и заяви, че я смята за нарушение на хуманитарното право.

Канадският премиер Джъстин Трюдо определи удара срещу болница за "ужасен и напълно неприемлив“.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призна, че инцидентът не отговаря на хуманитарните стандарти.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова международната общност да спре "безпрецедентната бруталност“ в Ивицата Газа. Министерството на външните работи в Анкара определи атаката срещу болницата като "варварска“, като обяви необходимост от изправяне на отговорните пред международното правосъдие.

УНИЦЕФ остро осъди инцидента, призова за защита на всички цивилни и поиска хуманитарен достъп до палестинския анклав.

Министерството на външните работи на Саудитска Арабия нарече атаката срещу болницата "отвратително престъпление“ на Израел.

Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел определи случилото се като "ужасяващо престъпление“ и призова за "изправяне на отговорните пред правосъдието“.

СЗО осъди въздушния удар по болницата.

Сирия обвини Запада за атаката в Газа.

Международният комитет на Червения кръст напомни, че болниците трябва да бъдат защитени.

Група арабски страни в ООН поиска прекратяване на огъня в Газа.

Великобритания заяви, че ще работи със съюзниците си за изясняване на обстоятелствата около атаката.

Мароко, Катар, ОАЕ и Венецуела осъдиха удара по болницата.

Отговорните за унищожаването на болницата трябва да бъдат изправени пред правосъдието, заяви от Женева върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш осъди нападението, като припомни, че болниците и медицинският персонал са защитени от международното хуманитарно право.

Президентът на САЩ Джо Байдън е инструктирал сътрудници да съберат данни, за да установят обстоятелствата около удара.

Иранският президент Ебрахим Раиси нарече нападението срещу болницата военно престъпление, като обвини за него САЩ и Израел. Страната обяви траур в памет на жертвите.

Алжир определи атаката срещу болницата като "умишлена“.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че "няма оправдание“ за атаката срещу болница в ивицата Газа и призова за изправяне на извършителите пред правосъдието.

Протести

Спонтанни протести във връзка с нападението над болницата в Газа бяха организирани в редица градове в Турция. Полицията използва водни оръдия и сълзотворен газ срещу протестиращи, опитващи се да нахлуят в посолството на САЩ в предградието на Бейрут Аукар. За протести бе съобщено и в Мароко.

Пропалестински демонстрации във връзка с инцидента имаше и в Берлин.

Жители на Техеран се събраха на демонстрации пред дипломатическите мисии на Великобритания и Франция. Те обвиниха Израел в изтребването на цивилното население на Ивицата Газа.