Ръководителят на военното разузнаване на Израелските отбранителни сили призна за "провал в разузнаването“ на неговата част, която "не успя да предупреди“ за подготовката на терористичната атака на ХАМАС на 7 октомври, предава американският телевизионен канал CNN.

"По време на моите посещения в базите на разузнаването на ЦАХАЛ през последните 11 дни многократно съм казвал, че тази война е започнала с провала на разузнаването. Дирекцията за разузнаване, под мое командване, не успя да предупреди за тази терористична атака, предприета от ХАМАС“, написа генерал-майор Аарон Халива в писмо до персонала на разузнаването на ЦАХАЛ. Това е първият му коментар след събитията от 7 октомври, подчертава телевизията.

"Не изпълнихме най-важната си задача и като ръководител на дирекция "Разузнаване“ поемам цялата отговорност за този провал“, продължава той в писмото, публикувано от военните на еврейската държава.

Коментарите на Халива идват ден, след като висшият представител на вътрешната сигурност на Израел също пое отговорност за атаките.

Шефът на Шин Бет Ронен Бар написа в изявление в понеделник, че "въпреки поредицата от действия, които извършихме, не успяхме да отправим предупреждение, което да позволи атаката да бъде осуетена“.

"Отговорността е върху мен“, добави Бар.