Войната в Израел повлия и на Панаира на книгата във Франкфурт - най-големият световен книжен форум, който ще се проведе от 18 до 22 октомври.

Организаторите взеха решение да променят програмата така, че да бъде даден глас на Израел. Стигна се до отлагане на връчване на наградата на палестинската писателка Адания Шибли за романа ѝ "A Minor Matter" ("Незначителен въпрос"). Решението е взето от организацията, връчваща отличието, а не от самия панаир. Наградата по традиция се дава на автори от Африка, Азия, Латинска Америка и арабските страни.

Романът на Шибли излезе през 2021 г. Историята в него е ситуирана през 1949 г. и разказва за палестинско момиче, изнасилено от израелски войници, за живота в окупация, войната, насилието и паметта. Книгата е написана на арабски, а през 2022 г. е преведена на немски език. Английската ѝ версия е номинирана за различни награди. След излизането си книгата предизвиква негодувания, включително и след като става ясно, че печели награда LiBeraturpreis, която се връчва във Франкфурт. По-рано тази година член на журито, присъждащо отличието, официално се оттегли, след като бе обявено, че романът на Адания Шибли печели наградата.

В официално изявление на директора на Панаира на книгата във Франкфурт - Юрген Боос, се казва, че "Хамас" упражняват варварски терор над Израел". Боос изразява и съпричастност към пострадалите от войната: "Мислите ни са с жертвите, техните близки и всички, пострадали от тази война".

Евгения ТРИФОНОВА