По покана на Националната асоциация на сляпо-глухите в България, с председател Величка Драганова беше организирана среща с кандидатът за кмет на града на БСП Пловдив, арх. Костадин Палазов и кандидатите за общински съветници, Диана Димитрова и Теодора Николаева.

На срещата хората с увреждания споделиха своите проблеми, сред които се откроиха няколко основни.

На първо място са огромните затруднения при придвижването из града, което се дължи на лошата инфраструктура и неподдържаните улични площи. Те са истинско предизвикателство за слепите хора.

За незрящите пловдивчани е невъзможно да използват градските автобуси, тъй като те не са пригодени за хора с увреждания - не работи звуковата сигнализация, която да ориентира незрящите на коя спирка трябва да слязат.

Акцент бе поставен и върху цената на картата за пътуване на инвалидите и хората с увреждания, която преди струваше 5 лв., а вече е 13 лв. на месец.

Слепите хора се оплакаха и от общинската услуга за транспорт на хора с увреждания, която за да бъде използвана трябва да бъде заявена най-малко 5 дни преди това, което я прави най-малкото неефективна и не задоволява потребностите им. Те призоваха да бъдат закупени още превозни средства за хора с увреждания от община Пловдив, тъй като в момента налични са само 8, от които реално функционират само 6.

Председателят на асоциацията Величка Драганова сподели и невъзможността на слепите хора, към които и самата тя принадлежи, да упражнят правото си на глас, тъй като нито хартиените бюлетини, нито машините позволяват на незрящите да гласуват самостоятелно. С тях задължително трябва да има придружител, който невинаги правилно отразява вота им.

Тя даде пример с други общини, които са оборудвали няколко секции с таблети за гласуване, на които е инсталиран звуков софтуер, позволяващ на хората със зрителни проблеми да гласуват самостоятелно, като по този начин с гласа им няма възможност да се злоупотребява.

Архитект Костадин Палазов и кандидатите за общински съветници от листата на "БСП за България“ предложиха решения.