Настоящите европейски квалификации със сигурност не се развиха по вкуса на Ирландия. Селекцията на Стивън Кени заемат предпоследното четвърто място в своята Група "В" с едва 6 точки след 7 изиграни срещи.

"Момчетата в зелено" победиха вчера Гибралтар с 4:0, което бе тяхната втора победа в пресявките за ЕВРО 2024. 

Последният мач на Ирландия в квалификациите е гостуване на Нидерландия, която към този момент заема второ място и почти със сигурност ще се класира за първенството чрез квалификациите. Въпреки успеха, ирландците нямат шанс да се класират за турнира догодина. Не и чрез конвенционалния начин, де. Британците все още може да бъдат една от 24-те нации, които да играят по стадионите в Германия.

Сламката надежда, за която Кени и неговите подопечни са се хванали здраво се казва Лига на нациите. След края на квалификационните групи, ще останат три места за запълване, а за тях ще спорят 12 отбора. Въпросните 12 държави ще бъдат селектирани спрямо представянето им в Лигата на нациите. Отборите ще бъдат разпределени в три потока с 4 отбора във всеки.

В тези 12 отбора влизат и двата тима, които са се представили най-добре във второстепенния турнир, но не са успяли да си осигурят класиране за ЕВРО '24.

И тук някъде идва разковничето в цялата ситуация.

За да се класира Ирландия чрез плейофите, то не трябва да има повече от 7 некласирали се отбора пред тях в ранкинг листата на Лига на нациите.

След като именно Нидерландия е една от тези 7 държави, за ирландците ще бъде по-добре момчетата на Роналд Куман да завършат пред Гърция в крайното класиране, защото "елините" са зад Ирландия в класацията на Лига на нациите.

Поражение от Нидерландия в последния мач ще отвори допълнително място за ирландците в плейофите. Ако все пак спечелят гостуването си в "ниската земя", ирландците почти със сигурност ще гледат европейското по телевизията.