В хода на полицейска операция в община Схарбек – една от 19-те, съставляващи столичния регион Брюксел, служителите на реда са застреляли заподозрян за снощната атака, при която загинаха двама души, а трети бе ранен, съобщава вестник Le Soir. Към настоящия момент обаче все още не е известно дали ликвидираният е извършител на нападението от понеделник, поясняват от редакцията, като се позовават на данни от Федералната прокуратура на Белгия.

Районът, в който се провежда операцията, е отцепен и евакуиран, уточнява кореспондент на вестника. Кметът на Схарбек потвърди информацията за неутрализирането на мъжа, но допълни, че на този етап "няма потвърждение за самоличността на лицето“.

Уточнява се, операцията се води "на крачки“ от сградата, в която се предполага, че заподозреният извършител на атаката Абдесалем Л. е пребивавал за последно.

Човекът, отговорен за смъртта на двама души и раняването на трети при стрелба в белгийската столица в понеделник вечер, се казва Абдесалем Л. и живее в Брюксел, съобщи по-рано вестник Le Soir.

По предварителни данни на разследването извършителят е 45-тунизиец, който от години живее в Схарбек. Лицето е подало молба за убежище през ноември 2019 година, но е получило отрицателно решение по-малко от година по-късно. Отстранен от общината през 2021 г., той така и не успява да получи заповедта си за напускане на страната.

"Той бе известен на полицията с трафик на хора, незаконно пребиваване и застрашаване на държавната сигурност“, обяви министърът на правосъдието Винсент Ван Куикенборн, като допълни, че чуждестранна полицейска служба е информирала белгийските власти през 2016 г., че Абдесалем Л. има радикален профил и ще бъде "кандидат за джихад“. По онова време подобни предупреждения са постъпвали ежедневно, подчерта министърът.

На пресконференция в сутрешните часове на деня премиерът на Белгия Алексендер де Кро обяви, че предполагаемият извършител на атаката все още се укрива. През нощта е проведена спецоперация на полицията, в рамките на която е претърсена сграда, в която се предполага, че е пребивавал Абдесалем Л. Въпреки това той не е открит.