Големият въпрос е дали състоянието на нашето общество, на институциите, на управлението и държавата, е в състояние да поеме заплахите, които войната в Близкия изток може да ни предостави - наплив от бежанци, терористични заплахи, кризи в цените на горивата. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" политологът проф. Александър Маринов.

"А то не е в състояние, защото, най-малкото, има едно дълбоко разминаване между обществото и институциите. Вие знаете добре колко ниски са степените на доверие в различните институции, на почти всички. И за съжаление, това не позволява да бъде постигната една мобилизация на обществото около добре обмислени и добре комуникирани решения. Напротив, много често решенията, които се предлагат будят недоверие", добави Маринов.

Според него, за момента, както твърдят компетентните институции, няма такава директна заплаха.

"Но аз бих обърнал внимание на това, че всяко едно отслабено общество, всяко едно общество, което не се управлява както трябва, аз смятам, че сега управляващата сглобка е много далеч от нормалността, всяко едно такова общество е потенциално много по-уязвимо или да го кажа иначе, тези заплахи, които биха могли да го достигнат, биха довели до много по-тежки последици, в сравнение с други, по-консолидирани общества. Ето, вие сигурно сте обърнали внимание на тези публикации в световните медии, че една от причините израелската държава и израелската армия и т.н. да бъдат в известна степен не достатъчно адекватни на нападението е именно огромното разделение в израелското общество, в онзи случай по въпроса за съдебната реформа и други политически и вътрешно-политически въпроси. Тоест, всяко едно вътрешно разделение, нестабилност и неефективност на институциите, повишава уязвимостта така, както един отслабнал организъм става много по-уязвим пред вирусите", добави проф. Маринов.

Цоня СЪБЧЕВА