Военният кабинет на Израел, създаден в рамките на извънредното правителство, определи четири основни цели на военната операция в Ивицата Газа, предава държавното радио Kan, като се позовава на съответния документи.

Като основен приоритет на операцията се посочват пълното ликвидиране на военния и политически потенциал на ХАМАС. Останалите три включват премахване на заплахата от тероризъм, произтичаща от анклава, полагане на максимални усилия за освобождаване на заложниците на ХАМАС и защита на гражданите и границите на страната.

Припомня се, че първото заседание на извънредното правителство на Израел се проведе в неделя под председателството на премиера Бенямин Нетаняху.

Сутринта на 7 октомври Израел бе подложен на безпрецедентен по мащаб ракетен удар от Ивицата Газа от военното крило на палестинското движение ХАМАС. Впоследствие бойци на организацията проникнаха в граничните райони в Южен Израел. В отговор израелските отбранителни сили започнаха операция срещу ХАМАС в Ивицата Газа. В рамките на дни след нападението израелските военни поеха контрола над всички селища близо до границата с Ивицата Газа и започнаха да нанасят въздушни удари. Израел също така обяви пълна блокада на Ивицата Газа: спряни бяха доставките на вода, храна, електричество, лекарства и гориво.

Броят на жертвите в Ивицата Газа надхвърли 2 000 души, а в Израел – 1200 души. Няколко хиляди души бяха ранени.