Кандидатите на "БСП за България“ за кмет на гр. Пловдив арх. Костадин Палазов и за кмет на район "Западен" адв. Наум Китанов посетиха квартал "Прослав" в неделния ден. Те бяха придружени от кандидатите за общински съветници Ангел Рангелов, който живее от години в квартала, Йовка Златева и Гергана Прасева, както и от народния представител и председател на БСП-Пловдив Иван Петков.

Този краен за Пловдив квартал е един от най-бързо разширяващите се с нови комплекси. Тук съществува,т освен традиционните за останалата градска част проблеми - силно занемарени зелени площи, не добро сметоизвозване, неподдържани паркове и детски площадки, липса на полицейско присъствие, което притеснява жителите - и още няколко доста сериозни и специфични за мястото.

Високоскоростна железопътна линия разделя квартала на две, а от години за преминаването и е построена пасарелка, висока 4 етажа. За съжаление, асансьорите ѝ не работят почти постоянно. Има една единствена детска градина, в която освен липса на места заради големия брой жители, има проблем и с достъпа от другата страна на пасарелката - без асансьор майките с колички няма как да преминат. Същото се отнася за възрастни хора и хора с увреждания. Това води до нерегламентирано пресичане на линията ежедневно от много хора, което е предпоставка за инциденти.

Арх. Костадин Палазов пое ангажимент в най-кратки срокове да се запознае с ОУП на квартала и възможностите за алтернативно минаване.

Друг изключително голям проблем е транспортната схема, която е променена без допитване до жителите на квартала. Променени са спирките на градския транспорт, като са определени нови на по-далечни и неудобни места. Възрастните хора, които сигнализираха на кандидатите за ситуацията, обясниха, че това прави невъзможно ползването на обществения транспорт.

В квартала съществува една много стара сграда, която е била районна поликлиника, а сега има няколко работещи кабинета на втори етаж, и само един личен лекар - крайно недостатъчен за целия квартал, в който живеят над 10000 човека, и неудобен за достъп от трудноподвижни хора, а сградата - опасна.

"Време е да покажем, че "Прослав" също е Пловдив. Да се погрижим за този хубав квартал и жителите му. Преди години тук са се заселили заради плодородната почва и чистия въздух, а сега е символ на неприветлив краен квартал. Обещавам ви, че след като бъда избран за кмет, един от първите ми приоритети ще бъде подобряване на инфраструктурата и транспортната схема в тази част на град ни", каза пред прославци арх. Палазов.

Младият кандидат за общински съветник Ангел Рангелов запозна арх. Палазов и адв. Китанов с подписка, инициирана от жителите на квартала, за изграждане на светофарна уредба на изхода за Околовръстното шосе, за да се предотвратят ежедневните катастрофи. Те се ангажираха да я внесат в компетентните институции до края на месец октомври.

В края на срещата присъстващите жители споделиха, че за пръв път от години с тях разговарят кандидати, които наистина познават проблемите на кв. "Прослав“ и идват с готови решения, а не с празни обещания. Затова ще бъдат посланици на кандидатите с номер 1 в бюлетината сред техните съграждани в квартала и са убедени, че на 29.10 ще се поздравят взаимно с успех!