Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в интервю пред CBS, че групировката ХАМАС трябва да ликвидирана, но в същото време пътят към създаването на палестинска държава трябва да остане отворен.

По думите му, ХАМАС "извършиха варварство, което е толкова значимо, колкото Холокоста“.

Запитан дали смята, че трябва да има прекратяване на огъня, той отговаря, че "Израел трябва да отговори“, намеквайки, че Ерусалим има подкрепата на САЩ, за да атакува със сила терористичната група.

"Те трябва да преследват ХАМАС“, казва той. "ХАМАС са група страхливци. Те се крият зад цивилните“.

Той казва, че би било "голяма грешка“ Израел отново да окупира Ивицата Газа.

"Трябва да има палестинска власт, трябва да има палестинска държава“, казва той.

Байдън признава, че няма да се очаква Израел незабавно да преследва решение за две държави след атаката на ХАМАС на 7 октомври, но твърди, че Ерусалим "разбира, че значителна част от палестинския народ не споделя възгледите на ХАМАС и Хизбула“.

Едновременно с това американският лидер заяви, че администрацията говори с Египет за създаването на хуманитарен коридор "за извеждане на тези деца и жени“ от Ивицата Газа, докато Израел се подготви за сухопътната си операция.

"Уверен съм, че ще има възможност невинните в Газа да имат достъп до лекарства, храна и вода“, каза той пред "60 минути“ на CBS, изразявайки убеждението си, че Израел ще спазва "правилата на война."

"Израел има една от най-добрите бойни сили в света“, казва той на въпроса дали американските войски могат да се включат. "Гарантирам, че ще им осигурим всичко необходимо.“

Запитан дали САЩ могат да предложат толкова значителна подкрепа както за Израел, така и за Украйна, Байдън настоява, че това няма да е проблем.

"Ние сме Съединените американски щати, за бога, най-могъщата държава... Можем да се погрижим и за двете, като все още поддържаме цялостната си международна защита“, казва той.