Заради нападението срещу Израел от страна на палестинската въоръжена групировка "Хамас", която беше подкрепена от свои привърженици в Германия, властите въвеждат мерки срещу ислямистките организации и техните симпатизанти, съобщи телевизионният канал ZDF.

"Ние не приемаме, че отвратителните атаки срещу Израел се празнуват тук по нашите улици", е коментирал германският канцлер Олаф Шолц и е обявил забрана на дейности в подкрепа на "Хамас" в Германия.

"Всеки, който подкрепя терористични организации като "Хамас", извършва престъпление", е заявил Шолц по време на речта си в Бундестага.

Забраната за дейност и сдружаване означава, че повече не могат да се провеждат събрания и дейности на сдруженията, както и че техните символи и знаци не могат да бъдат излагани на публични места, предвижда се и конфискация на имущество. 

След ескалацията в Близкия изток Федералната служба на криминалната полиция очаква протести и в Германия. Еврейските институции могат да бъдат мишена на радикални групи.

Службата на федералната криминална полиция в 16-те федерални провинции отново е увеличила защитата на еврейските институции след терористичната атака срещу Израел от радикалния ислямски "Хамас".

"Мерките за защита на еврейските институции в момента се координират много тясно между федералното и щатското правителство“, е заявил ръководителят Холгер Мюнх.