Повече от 324 палестинци са загинали през последните 24 часа, включително много жени и деца, убити при израелски въздушни нападения срещу конвои, бягащи от град Газа, според здравни служители в обсадения анклав, пише Al Jazeera.

Израелската армия нареди евакуацията на всички цивилни, живеещи в град Газа и в северната част на ивицата Газа, преди мащабната наземна операция.

Съобщението дойде на 13 октомври, а  ООН заяви, че евакуирането на 1,1 милиона души, живеещи в северната част на Газа, в рамките на 24 часа е невъзможно. "ООН вече сметна заповедта за "невъзможна" без "опустошителни хуманитарни последици". Човечеството е заложено на карта. Близо половината са деца. Трябва да спрем това."

Израелските власти обявиха допълнителни шест часа за евакуация.

Докато новината за евакуацията се разпространява, объркването и страхът започват да се разпространяват сред паникьосаните жители на обсадения анклав.

Израел  твърди, че бойци на "Хамас" се крият в тунели под град Газа.

"Тази евакуация е за вашата собствена безопасност", заявиизраелската армия в предупреждение, което е изпратено до цивилните в град Газа.

"Ще можете да се върнете в град Газа само когато бъде направено друго разрешение, което го позволява. Не се доближавайте до зоната на защитната ограда с държавата Израел", се посочва още в изявление.

"През следващите дни“ израелската армия "ще продължи да оперира значително в град Газа и ще полага значителни усилия, за да избегне нараняването на цивилни".

По последни данни убитите палестинци са  2215 души, ранените са около 8714. От израелска страна жертви на конфликта са достигнали до 1300  души, почти 4 000. са ранени.