Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се срещна с президента на Палестинската автономия Махмуд Абас в Аман, съобщи Държавният департамент на САЩ, цитиран от The Times of Israel.

Блинкен на срещата е "повторил недвусмисленото осъждане от страна на Съединените щати на отвратителните терористични атаки на "Хамас" срещу Израел и подробно е описал усилията на САЩ за координиране с партньорите, за да се предотврати разширяването на конфликта“, според показанията на САЩ.

Блинкен е "изразил своите съболезнования на семействата на палестинските цивилни жертви на този конфликт и е повторил, че Хамас не защитава законното право на палестинския народ на достойнство, свобода, справедливост и самоопределение.“

Той е благодарил на "Абас и неговия екип за работата им за по-нататъшно успокояване на ситуацията в полза на палестинците, израелците и десетките хиляди американци, които също наричат Западния бряг свой дом".

"Блинкен потвърди ангажимента на САЩ за сътрудничество с палестинското ръководство и народ в усилията за осигуряване на сигурност за всички", се посочва в съобщението.

От своя страна Абас е заявил на Блинкен, че е против палестинците да бъдат принуждавани да напускат палестинската територия на фона на предупреждението на Израел към над един милион жители на Газа в северната част на анклава да се евакуират на юг до полунощ в събота.

Абас също така е "подчертал необходимостта от незабавно прекратяване на израелската агресия" и е позволи създаването на хуманитарни коридори в Газа, се допълва още в съобщението.

Абас е предупредил Блинкен "за хуманитарна катастрофа" в Газа поради продължаващите въздушни бомбардировки от страна на Израел.

Той е разкритикувал тероризма на заселниците на Западния бряг срещу палестинците и е подчертал, че отхвърля нападенията срещу цивилни граждани от двете страни, без да осъжда изрично "Хамас".