Изборът на дата се определя от много фактори. Първият фактор е разбира се интересите и притесненията на Иран от очертаващата се близка перспектива за установяване на дипломатически отношения между Саудитска Арабия и Израел. Заедно с това са интересите на противостоенето на Иран и анти западните режими в този регион, на САЩ и разбира се, тук има руски интереси, които са свързани с войната в Украйна и по-скоро желанието на Москва при очевидно не удовлетворяващи тенденции на хода на войната в Украйна да постави пред Запада задачката за отварянето на нов фронт на който трябва да се оказва подкрепа. Израел винаги е имал приоритет в американската политика. И по този начин разтеглят се фронтовете, изтънява се капацитета за защита и оказване на подкрепа, в т.ч. и военна. Много фактори са, не е един. Това каза в аудиокаста "Това е България" на "Фокус" Илиян Василев, бивш посланик на България в Москва, сега енергиен експерт и политически анализатор.

Относно това дали пазарите на суров нефт играят някаква роля експертът отговори така: "О, това също, тъй като точно преди 7 октомври, буквално за три дни пазарите за суров нефт загубиха 10 долара на барел, което се смяташе за доста драматично падане. И тук има един голям проблем, че и за нуждите на войната в Русия продажбата на суров нефт, и за редица режими вносители на петрол от групата ОПЕК, тъй наречената ОПЕК плюс цената на суровия нефт е критичен фактор от гледна точка на способностите на тези режими да съхраняват политическата стабилност и да оцеляват. Поради тази причина сривове и ниски цени тях не ги удовлетворяват и това е един от начините по които може да се стимулира напрежение. Още повече, че пазарните фактори говориха за спадане на цената най-вече заради неблагоприятните икономически прогнози за растеж, които предполагат по-ниско потребление на суров нефт", обясни Илиян Василев. 

Какви са залозите на големите геополитически играчи в Близкия изток?

"Залозите са същите, както и във войната в Украйна. Ако Русия спечели в Украйна, Европа ще бъде обречена на години десетки години на нестабилност. По същия начин, ако “Хамас" успее да реализира своите цели в Близкия изток, целият Близък изток ще бъде обречен на радикализация и неблагоприятни тенденции. Тук е въпросът за дефиницията на този успех, защото очевидно “Хамас" не може да успее във войната срещу Израел. Въпросът е да нанесе видими и дългосрочни щети върху репутацията на Израел. Те вече някои от тях са постигнати, тъй като Израел беше заварен неподготвен, което за всички, които бяхме свикнали да възприемат Израел като страна с много стройна система за сигурност, включително служби, включително армия. Това някак си ни изненада всички. И в този смисъл “Хамас" постигнаха поне част от целите си", каза бившият посланик на България в Москва.



Цоня СЪБЧЕВА