През първите шест дни на войната – от 7 до 12 октомври, Израелските отбранителни сили са хвърлили същия брой бомби над Газа, колкото и по време на целия конфликт от 2014 година – около 6000. Това се казва в изявление на израелските ВВС, цитирано от американския телевизионен канал CNN.

Припомня се, че 2014-та година бе най-смъртоносната в в историята на израелско-палестинския конфликт. Най-малко 2251 палестинци бяха убити в Газа в хода на войната, продължила 50 дни – от 7 юли до 26 август, според данни на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA).

Към четвъртък, шест дни след началото на настоящия конфликт, най-малко 1537 души са били убити в Газа, съобщи Министерството на здравеопазването в региона.

"Въздушните удари убиха стотици терористи и поразиха над 3600 цели“, се пояснява в изявлението на Израелските отбранителни сили. Сред унищожените обекти се посочват пунктове за командване и контрол, стратегическа военна инфраструктура, обекти за производство на оръжия, разузнавателни средства и други.

CNN е локализирала над 30 въздушни удара, повечето от които в северната част на Ивицата Газа и е анализирала сателитни изображения, които потвърждават големи щети на бежанските лагери Ал-Шати и Джабалия близо до град Газа.