Русия е готова да действа като посредник в конфликта между Израел и палестинците. Това увери държавният глава на страната Владимир Путин на срещата на върха на Организацията на независимите държави (ОНД) в Бишкек, предава РИА Новости.

"Загубите сред цивилните ще бъдат абсолютно неприемливи. Сега най-важното е да спрем кръвопролитията“, подчерта Путин и допълни, че е необходимо да се търси мирно разрешаване на конфликта. "То просто няма алтернатива“, увери руският президент.

Путин добави, че смята обострянето на ситуацията в Близкия Изток за следствие от неуспешната политика на САЩ, които не са се опитали да търсят начини за изглаждане на противоречията между страните.

"Близкоизточният квартет на международните посредници не беше използван. Под претенциозни предлози САЩ всъщност блокираха този формат, който беше уникален и, между другото, имаше мандат, одобрен със съответната резолюция на ООН. Беше направен опит, с помощта на определени мерки за икономическо стимулиране, за решаване на политическия проблем, основен проблем, а именно създаването на независима палестинска държава“, отбеляза още руският президент.