ХАМАС призова палестинците, живеещи в Газа, да не напускат домовете си, въпреки предупрежденията на Израел за евакуация, предава американският телевизионен канал CNN, като се позовава на изявление на организацията, изпратено до медиите.

Въоръжената група, която управлява територията, обвини Израел, че участва в "психологическа война“, като изпраща съобщения за евакуация на юг.

"Окупацията се опитва да разпространи и разпространява фалшива пропаганда чрез различни средства, целящи да създадат объркване сред гражданите и да подкопаят стабилността на нашия вътрешен фронт“, се казва в изявлението на ХАМАС.

Служители на "международни институции“ не са се евакуирали, се подчертава още в разпространения текст.

Израел продължава да бомбардира Газа в отговор на атаките на ХАМАС, които отнеха живота на повече от 1300 души в страната и доведоха до струпването на повече от 300 000 резервисти по южната граница - но не потвърди дали планира сухопътна военна операция в Ивицата Газа.

В петък израелските военни призоваха всички цивилни в град Газа да се евакуират "на юг“. ООН заяви, че заповедта за 1,1 милиона души да напуснат северната част на Газа е "невъзможна“ без големи хуманитарни последици.

Агенцията на ООН за подпомагане и работа (UNRWA) съобщи, че е преместила централния си оперативен център и международния си персонал в Газа на юг от обсадения анклав.

Ръководителят на бюрото за политически и международни отношения на ХАМАС заяви пред телевизионния канал Al Jazeera, че палестинците в Газа няма да напуснат родината си.

"Имаме две възможности: да победим тази окупация или да умрем в домовете си“, обобщи Басем Наим.

"Няма да си тръгваме. Не сме готови да повторим Накба отново“, заяви той, имайки предвид масовото разселване на палестинците при създаването на Израел през 1948 година.

Наим каза, че атаката в събота е резултат от "задушаващата обсада“, която Газа е издържала в продължение на 17 години.

"Умирахме в мълчание. Опитахме се да излезем от този открит затвор, опитахме се да надигнем глас на ниво международна общност... това, което правим, е акт на отбрана, ние защитаваме нашето съществуване. Нетърпеливи сме да живеем свободни и достойни, трябва да се отървем от тази окупация. Тя е коренът на цялото зло в региона“.