Военният говорител на Хамас Абу Обейд каза, че движението е започнало да се подготвя за пълномащабно нападение срещу Израел още през 2022 г. Това съобщава вестник Haaretz.

Според Обейд през последното време Хамас е успял тайно да обучи 4,5 хиляди бойци и да извади от строя клетките на израелската армия близо до Ивицата Газа. Предприети са действия и във виртуалното пространство.

Представител на движението отбеляза, че са готови за всякакво развитие на събитията, включително сухопътна операция на Израел.

По-рано членът на политическото бюро на ХАМАС Махмуд Мердави заяви, че атаката срещу Израел е отговор на предстояща операция за унищожаване на лидерите на движението. Той също така подчерта, че операциите ще продължат, докато палестинските права не бъдат постигнати съгласно международните гаранции.

На 7 октомври Хамас изстреля няколко хиляди ракети срещу Израел и обяви началото на операция "Наводнението Ал Акса“. На този фон израелският министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир обяви извънредно положение в страната на 7 октомври.

Израелският премиер Нетаняху обяви, че страната е в състояние на война. Операцията на Силите за отбрана на Израел срещу Хамас беше наречена "Железни мечове“.