В първото си публично изявление от началото на войната началникът на щаба на Израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ) генерал-лейтенант Херци Халеви призна грешките, свързани с бруталното нахлуване на "Хамас", но заяви, че сега не е моментът да се разследва какво се е объркало, "сега е време за война". Говорителят на ЦАХАЛ контраадмирал Даниел Хагари е признал, че е имало "някои знаци за атаката", предава The Times of Israel.

"ЦАХАЛ е отговорен за сигурността на страната и нейните граждани, а в събота (7 октомври) сутринта в района около ивицата Газа ние не се справихме", е заявил Херци Халеви. "Ще се поучим, ще разследваме, но сега е време за война".

Халеви е допълнил, че военните имат "договор с гражданите на Израел, ние сме го спазвали в продължение на много години с възходи и падения. В момента се намираме в драматично ниска точка". Въпреки това той обеща, че "ще направим всичко, за да възстановим този договор, да върнем сигурността".

Халеви и редица генерали от ЦАХАЛ са провели телефонна консултация за ситуацията в Газа само няколко часа преди нападението на "Хамас", поради някои предупреждения и нередности. Съобщава се обаче, че участващите генерали, включително началникът на Южното командване на ЦАХАЛ Ярон Финкелман и началникът на Дирекцията за военно разузнаване Ахарон Халива, са решили да изчакат до сутринта, за да отговорят. 

Говорителят на ЦАХАЛ контраадмирал Даниел Хагари е заявил пред репортери, че не е имало сериозни предупреждения от разузнаването, но е потвърдил, че е имало някои "знаци".

"Не е имало такова предупреждение. Знаците, които се появиха часове преди това, можеха да се основават на различни разузнавателни сигнали", е коментирал Хагари и е добавил, че военните ще разследват всичко около изненадващата атака на терористичната групировка.

Премиерът Бенямин Нетаняху категорично отрича твърденията, че Израел е получил предупреждение от Египет за предстоящото нападение, въпреки че републиканецът Майкъл Маккол, председател на влиятелната комисия по външни работи на Камарата на представителите на САЩ, потвърди, че такова съобщение е било изпратено, въпреки че не е ясно кой го е получил.

Халеви е заявил, че ЦАХАЛ ще направи всичко възможно, за да върне безопасно около 200-те израелски и чуждестранни заложници, взети от "Хамас" в Газа.

"Ще направим всичко възможно, за да върнем заложниците у дома", е коментирал той. "Цената на войната е тежка и трудна... ние убиваме много терористи, много командири, унищожаваме терористичната инфраструктура, която подкрепяше това ужасно, брутално престъпление."

"Газа няма да изглежда по същия начин", е добавил той. "Това ще отнеме време и ще трябва да намерим търпение".