На 14 и 15 октомври (събота и неделя) на Витоша ще се проведе десетото юбилейно издание на състезанието по планинско колоездене в дисциплина спускане - "Home Mountain Bike Cup".

Тази година състезанието ще бъде също финален кръг от Българските Даунхил Серии за сезона и ще определи шампионите за 2023 година.

Турнирът тази година включваше общо три старта – в Боровец, Пампорово и големия финал Витоша този уикенд.

Арена на надпреварата за първи път ще бъде трасето за спускане "Витошко лале“ което се намира в непосредствена близост до едноименната ски писта. Трасето е изключително атрактивно и разнообразно, дълго е около 1 800 метра и включва множество стръмни скоростни отсечки, корени, "каменни градини“, скокове, скални дропове и други естествени и изкуствено създадени препятствия.

До момента за участие за се записали близо 100 участника от цяла България, както и някой от най-добрите състезатели от съседни Гърция и Република Северна Македония. Регистрацията за участие все още е активна и се очаква броя на състезателите да надхвърли 100 човека.

Съботния ден е отреден за запознаване с трасето и тренировки, а в неделя в 12:30 часа ще се проведат квалификациите и от 15:00 часа са финалите. Освен състезанието в неделния ден ще се проведе също и официалната церемония по награждаването на победителите във всички дисциплини на Българските Колоездачни Серии за годината.

Прогнозата за уикенда е за страхотно време и организаторите от СК "Райдърс Юнайтед“ приканват всички софиянци и гости на столицата да се разходят през почивните дни на Витоша, да се насладят на есенната планина и същевременно да станат част от събитието, като подкрепят участниците и се заредят със сериозна доза адреналин.

Междувременно сезона на Витоша продължава, като всеки уикенд при благоприятни метеорологични условия работят кабинков лифт "Симеоново“ и седалков лифт "Витошко лале“ 1 и 2, с чиято помощ, можете да достигнете от града до върха на планината за по-малко от 1 час.