Израел се защитава от "варварската атака на терористите от ХАМАС“ в западната част на страната и е подложен на ракетен обстрел от север. Голямата опасност: конфликтът, който към настоящия момент има ограничен обхват, може да се разшири и да се превърне във война на пет фронта, предупреждават в редакцията на германския вестник BILD.

Изданието цитира специалисти от базирания в Бахрейн и Саудитска Арабия близкоизточен център Le Beck, които алармират, че че настоящият конфликт между Израел и ХАМАС има дълги години на предистория и опасенията от по-широка ескалация имат сериозни основания.

Според анализаторите противниците на Израел може да отворят общо фронта срещу еврейската държава: от Ивицата Газа, Ливан, Сирия, Иран и Палестина.

Иран и неговите съюзници превърнаха палестинския въпрос в стълб на своята идеология и затова не могат просто да стоят настрана, уверени са анализаторите от Le Beck.

Иран вече е демонстрирал, че може да започне война на няколко фронта. Израел обаче отказва директни атаки срещу Техеран; засега война на няколко фронта е малко вероятна, обяснява редакцията.

Американското разузнаване е събрало конкретни доказателства, които поставят под съмнение прякото участие на Иран в планирането, финансирането или одобряването на атаката на ХАМАС срещу Израел, стана ясно в сряда.

По-рано медии съобщиха, че Йордания е изпратила допълнителни войски към границата с Израел. Причината – да се попречи на палестинците да окажат помощ на бойците от ХАМАС в действията им срещу Израел. Официално потвърждение на информацията от властите в Аман обаче няма.