САЩ са събрали конкретни разузнавателни данни, които предполагат, че високопоставените  правителствени служители в Техеран са били изненадани от съботната кървава атака срещу Израел на ХАМАС, съобщава американския телевизионен канал CNN, като се позовава на "множество източници, запознати с разследването“.

Събраните данни поставят под съмнение предположението, че Иран е участвал пряко в планирането, осигуряването на ресурси или одобрението на операцията, уверяват източници на медията.

Събеседниците на CNN подчертават, че на този етап разузнавателната общност на САЩ не е готова да стигне до окончателно заключение дали Техеран е бил пряко замесен в подготовката на атаката. Продължава събирането на доказателства за участието на Иран, което изненада както Израел, така и САЩ.

След атаката правителствени служители припомниха, че Иран е предоставил дългогодишна и значителна подкрепа за ХАМАС, включително оръжия и финансиране, което безспорно е допринесло за способността на бойците на групировката да проведе подобна мащабна операция.

Но източниците са категорични, че тази разузнавателна информация – която е била споделена на Капитолийския хълм – е накарала американските анализатори да се наклонят към първоначалната оценка, че правителството на Иран не е изиграло пряка роля в атаката.

Източниците не разкриват никакви подробности за естеството на събраните данни, тъй като информацията е "изключително чувствителна“.

За някои служители на САЩ и Конгреса търсенето на преки доказателства за участието на Иран е донякъде излишна дейност.

"Знам, че на администрацията й е тежко да определи Иран като отговорен, но мисля, че всички пътища водят към него“, заяви пред репортери след брифинг в сряда председателят на Камарата на външните работи Майк Маккол, републиканец от Тексас. "Със сигурност не искаме конфликтът да ескалира, но Иран вече е намесен“.

Техеран няма съветници на място в блокираната Ивица Газа, според бивши служители по сигурността и други регионални анализатори, и не командва дейностите на ХАМАС. Но Иран от години е главният благодетел на ХАМАС, предоставяйки му десетки милиони долари, оръжия и компоненти, внесени нелегално в Газа, както и широка техническа и идеологическа подкрепа.

Един от източниците, запознат с разузнаването, отбеляза, че докато групата поддържа оперативна независимост от Иран – което прави правдоподобно, че иранското правителство може да не е знаело предварително за атаката – без иранска подкрепа ХАМАС не би могъл да съществува. С други думи, предполага събеседникът на медията, Техеран няма да бъде по-малко виновен, ако е знаел за спецификата на атаката предварително, като се има предвид, че толерира дейностите на организацията.

В продължение на дни високопоставени американски служители заявиха публично, че не виждат индикации за пряко участие на Иран в атаката, въпреки че осъдиха Техеран като "съучастник“ поради историческата му подкрепа за ХАМАС.

"Търсим допълнителни разузнавателни данни“, подчерта съветникът по националната сигурност Джейк Съливан пред репортери в Белия дом във вторник. "Но докато стоя тук днес, докато Иран играе тази широка роля – продължителна, дълбока и тъмна роля в предоставянето на цялата тази подкрепа и способности на ХАМАС – по отношение на тази конкретна ужасна атака на 7 октомври, в момента нямаме информация“.