Държавният глава на САЩ Джо Байдън е провел още един телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху, в рамките на който отново го е уверил, че страната може да разчита на американската подкрепа, съобщава вестник The Wall Street Journal.

Говорейки от Белия дом, Байдън заяви, че атаките са извадили на повърхността болезнени спомени за "хилядолетия антисемитизъм и геноцид срещу еврейския народ... В този момент трябва да сме кристално ясни. Няма оправдание за тероризма, няма извинение. И видът тероризъм, изложен тук, е просто извън границите на границите... Израел има САЩ зад гърба си“.

По-рано през деня бе съобщено, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще пътува до Израел "на мисия за солидарност“ след атаката на ХАМАС.

Блинкен трябва да пристигне в страната в четвъртък на посещение, в което вероятно ще се срещне с премиера Бенямин Нетаняху, обещал безмилостен отговор на "диващината“ на ислямистките бойци.

Междувременно Държавният департамент съобщи, че известният брой на загиналите на американски граждани при насилието е нараснал до "най-малко 22“. Засега неуточнен брой американски заложници също са "в ръцете на ХАМАС“.

В отклонение от обичайните призиви на САЩ за сдържаност, когато избухне насилие зад граница, Байдън и неговата администрация ясно дадоха да се разбере, че подкрепят правото на Израел на отговор.

В реч във вторник Байдън показа емоция, като заяви, че "има моменти в този живот – имам предвид това буквално – когато върху този свят се отприщва чисто, неподправено зло“.

Говорителят на Блинкен, Матю Милър, подчерта, че първият дипломат на Вашингтон няма да оказва натиск върху Израел. Вместо това Блинкен ще "потвърди отново солидарността на САЩ с правителството и народа на Израел“.

"Той също така ще обсъди мерки за укрепване на сигурността на Израел и ще подчертае непоколебимата подкрепа на САЩ за правото на Израел да се защитава“, поясни Милър.