В ръководството на ХАМАС са били съвсем наясно, че атаката му ще принуди Израел да предприеме ответни действия и да нахлуе в Ивицата Газа. Но там вероятно е заложен капан за Израелските отбранителни сили. На собствена земя, в условията на градски боеве, ХАМАС ще може да отнеме предимството на Израел и да го въвлече във война на изтощение, като в същото време привлече подкрепата на палестинците, пише Р. Дейвид Хардън* в статия за американския вестник The New York Times.

"Фокус“ представя превод на материала без съкращения и редакторска намеса и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на автора му.

Изминаха няколко дни от атаката на ХАМАС и Израел изглежда готов да започне пълномащабно нахлуване в Ивицата Газа.

В резултат на най-смъртоносната атака на израелска територия в цялата история на страната бяха убити повече от 1000 души, а 2600 бяха ранени. Правителството на Бенямин Нетаняху е под огромен натиск и има искания за изпращане на войски в анклава. Тел Авив вече нанесе серия от въздушни удари в зоната, които убиха над 900 палестинци в Ивицата Газа.

Преди следващия си ход Израел трябва да обмисли възможността дали няма да бъде хванат в капан в Ивицата Газа.

ХАМАС знаеше, че атаката ще остави Нетаняху без избор, че ще бъде принуден да отговори, като одобри започването на инвазия. ХАМАС също така разбира, че модерната технология и военното превъзходство на Израелските отбранителни сили няма да му дадат голямо предимство в претъпканите улици на град Газа, в най-големия бежански лагер Джабалия и в лабиринта от подземни тунели, изкопани от бойците на ХАМАС. Площта на Ивицата Газа е 360 квадратни километра, а населението достига два милиона души. Това е едно от най-гъсто населените места на нашата планета.

ХАМАС изглежда иска да примами израелски войници в капан, точно както "Хизбула“ правеше от 1985 до 2000 г. След години на битки Тел Авив бе принуден да приеме унизителното и хаотично изтегляне на войските си. А "Хизбула“ на северната граница се засили и се превърна в още по-сериозна заплаха.

Защо ХАМАС ще въвлича Израелските отбранителни сили в кървава наземна битка? Той държи безспорна власт в Газа, въпреки че там не е имало избори от 2006 г. Нито палестинската власт, нито нейната основна партия "Фатах“, нито бизнес кръговете, нито гражданското общество, нито семейните лидери могат да оспорят Ислямското съпротивително движение, което става все по-силно след всеки конфликт с Израел. Въпреки израелската блокада и 24-часовото наблюдение, ХАМАС успя да увеличи производството и закупуването на ракети, агресивно увеличавайки техния обсег и точност. Той успя да научи бойците си как да водят настъпателни битки и да създаде толкова обширна и мощна разузнавателна мрежа, че войските му успяха да започнат едновременна атака в 22 точки в Израел. ХАМАС със сигурност вярва, че ще успее да победи врага на своя територия във война на изтощение.

Движението също така ще укрепи политическата си власт на Западния бряг, ако Израел нахлуе в Газа - и особено ако военните му успехи секнат. Много палестинци вече вярват, че тяхната администрация, която управлява части от окупирания от Израел Западен бряг, е корумпирана, слаба и неспособна да отговори на стремежите на хората. Атаката през юли срещу град Дженин на Западния бряг отново показа, че правителството на лидера на палестинската власт Махмуд Абас не е в състояние да защити населението и да даде на хората надежда за по-добро бъдеще. Ако Израел атакува Газа, ХАМАС ще получи обществена подкрепа, ще може да предизвика палестинската власт на Западния бряг и може би ще поеме ръководството на територията като единствен представител на палестинския народ.

А в региона ХАМАС може да разчита на своя съюзник "Хизбула“. Ден след като Ислямското съпротивително движение атакува Южен Израел, "Хизбула“ се опита да изпробва подготовката на "Ислямска държава“ и се намеси на северната граница близо до оспорваната територия Шабаа Фармс, която Израел контролира, и за която претендира и Ливан. Възможно е "Хизбула“ да иска да постигне нови успехи, ако Израел започне да се бори с ХАМАС в Газа и на Западния бряг.

Въпреки ужасните жестокости срещу цивилни, ХАМАС вече стартира процес на политическо прегрупиране в Близкия Изток, прекъсвайки предстоящите дипломатически преговори между Тел Авив и Рияд. Но ако в Газа избухне дълга сухопътна война, ХАМАС също може да подкопае Авраамовите споразумения между Израел, Обединените арабски емирства и Бахрейн, така и целия процес на нормализиране на отношенията между араби и евреи. Палестинската власт не успя да блокира споразуменията, но ХАМАС може да неутрализира ефекта им.

Разбира се, Израел може да разчита на подкрепата на САЩ при подготовката на следващата си стъпка. Администрацията на Байдън изпрати ударна група от самолетоносачи в Източното Средиземноморие, описвайки решението си като мярка за възпиране и възпиране. Вашингтон обяви, че ще предостави на Израелските отбранителни сили "допълнително оборудване и ресурси, включително боеприпаси“. Съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан веднага след пресконференцията на Байдън във вторник потвърди, че Вашингтон ще подкрепи Израел.

Израел може да унищожи по-голямата част от инфраструктурата на ХАМАС още следващата седмица. Ако Израелските отбранителни сили започнат сухопътна офанзива в Газа и накарат врага да плати скъпо за клането в кибуца Кфар Аза (според израелската армия повече от 200 тела са открити след атаката на ХАМАС- бел. ред.), това ще бъде неговият отговор на възмущението на израелския народ. Но оперативно ХАМАС лиши израелската армия от свободата на действие, като залови най-малко 150 заложници. Ако сухопътната война се проточи, Израел ще постигне успех на бойното поле, но със сигурност няма да успее да унищожи доминиращата идеология на ХАМАС и да задуши нереализираното палестинско желание за държава.

За да не попадне в капан в Газа, Израел се нуждае от арабски съюзници както в Ивицата, така и в региона. Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Египет и Йордания виждат Иран, както и ХАМАС, "Хизбула“, йеменските бунтовници хуси и "Мюсюлмански братя“ като колективна стратегическа заплаха. За да спечели подкрепата на ключови лидери в региона, Израел ще трябва да направи значителни отстъпки в сигурността и да предложи разузнавателна помощ в случай на широкомащабна война с Техеран. Освен това той ще трябва да предложи смислен и разбираем политически план за създаването на палестинска държава за периода след напускането на Абас и ликвидирането на ХАМАС. Но премиерът Нетаняху е изправен пред сериозен дефицит на доверие у дома и в съседните арабски държави. Само едно наистина единно правителство ще може да смекчи заплахата от ХАМАС чрез постигане на пробив в дипломатическите резултати в Близкия Изток. И такъв успех може да коства на Нетаняху премиерския пост.

Предстоящите дни ще бъдат трудни и кървави както за израелците, така и за палестинците. ХАМАС ще отвори капана, ако успее да привлече Израелските отбранителни сили в Газа. Преди да приеме това предизвикателство, Израел трябва да разработи стратегия за излизане от Газа и план за следващите дни. Всяка грешка в изчисленията може да предизвика криза в Близкия Изток, която ще продължи поколения наред.

*Р. Дейвид Хардън е бивш заместник-директор на Бюрото за демокрация, конфликти и хуманитарна помощ към Американската агенция за международно развитие. Той беше ръководител на мисията на USAID в Западния бряг и Ивицата Газа и старши съветник на специалния представител на президента Барам Обама за помирението в Близкия Изток.